Събития, които си заслужава да бъдат посетени през 2016-та

Дневник:

Началото на годината е добър повод човек да конкретизира мечтите си за пътуване. „Дойче веле“ препоръчва няколко дестинации в Европа, които през 2016 г. имат специален повод да посрещат повече туристи.

Германия празнува своята бира

През 2016 г. се навършват 500 години от влизането в сила на Закона за чистотата на бирата. Този регламент от 1516 г. постановява, че в бирата може да се влагат само ечемик, хмел и вода. Малко по-късно към тези съставки влиза и маята. Това е най-старият и все още валиден закон за хранителни продукти в света.

Юбилейната година ще започне с празненства на 22 април в Инголщат, където е издаден законът. В края на юли Мюнхен пък ще организира тридневен фестивал на бирата. В празника ще участват 100 баварски пивоварни. Очакват се над 100 000 посетители от цял свят. Традиционният Октоберфест ще се състои между 17 септември и 3 октомври.

Събития, които си заслужава да бъдат посетени през 2016 г.
Пивоварна в Дортмунд.

Берлин пък отбелязва 150 години от смъртта на архитекта-градинар Петер Йозеф Лене, чиито паркове са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Едно от най-прочутите му произведения е паркът Сан Суси в Потсдам.

Европейско първенство по футбол във Франция

От 10 юни до 10 юли Франция е домакин на Европейското първенство по футбол. Сред десетте градове-домакини е и Лион, който привлича много туристи със Стария си град и луксозните си ресторанти. Градът на виното Бордо пък е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО от 2007 година. Откриването и финалът на първенството ще бъдат в Париж, който очаква над 3 милиона туристи допълнително. В подножието на Айфеловата кула ще бъде изградена огромна видеостена, но от съображения за сигурност на Марсово поле, с места за 120 000 души, ще се влиза само през контролни пунктове. На брега на Сена ще бъдат представени щандове с националните кухни на всичките 24 страни, класирали се за първенството.

400 години от смъртта на Шекспир

Великобритания отдава дължимата почит на своя най-известен автор. Предвидени са представления на Шекспировите пиеси из цялата страна. В родното място на автора Стратфорд на Ейвън ще бъде открита нова постоянна изложба в памет на световния драматург. След дълги ремонтни работи ще бъде открито за посетители и училището, където Шекспир е учил.

Събития, които си заслужава да бъдат посетени през 2016 г.
Родният дом на Шекспир.

Културните столици на Европа

Полският Вроцлав и испанският Сан Себастиан са културните столици на Европа за 2016 година. Вроцлав се представя като млад творчески град с много студенти, реставрираната стара част на града, музеи, галерии и ресторанти. През цялата година във Вроцлав ще има концерти, но не само в новопостроения Национален музикален форум, а и по улиците и концертните зали. На 10 декевмри 2016 година във Вроцлав ще бъде връчена и европейската награда за кино.

Северният испански град Сан Себастиан е решен да използва културното събитие, за да скъса със спорното си минало. И до днес населението е дълбоко разделено заради дългогодишната борба на терористичната организация ЕТА за независимост на страната на баските. Културната програма на града свързва миналото с актуални теми, като европейската миграционна политика. През март ще се проведе антивоенен фестивал с концерти, филми и театрални постановки. През юни пък се открива специална изложба с 300 творби на Гойя, Пикасо и Рубенс, посветени на мира.

Карнавална Европа

Началото на традиционните карнавали в различни европейски градове ще бъде положено на 23 януари във Венеция. На 8 февруари са големите карнавални шествия в Кьолн, Дюселдорф и Майнц. Световноизвестен е и карнавалът в Ница, който тази година ще се проведе от 12 до 28 февруари.

Виенският Музей на историята на изкуството навършна тази година 125 години. На рождения си ден – 17 октимври, той ще е отворен безплатно за всички посетители.


image0 (9K)