Лондон избра първия си кмет мюсюлманин

Британската Лейбъристка партия обяви победата на своя кандидат Садик Хан за кмет на Лондон, предаде АФП.

Хан, който е от пакистански произход, става първият градоначалник мюсюлманин на британската столица.

image0 (9K)

Той е на 45 години, бивш правозащитник, син на шофьор на автобус и шивачка. Хан е твърд противник на така нареченият „Брекзит“.

„Поздравления Садик Хан. С нетърпение очаквам да работя с теб“, написа в „Туитър“ лидерът на лейбъристите Джереми Корбин.

Хан спечели поста с обещания за евтин транспорт – за замразяване на цените на билетите за четири години.

В надпреварата той победи с 44 срещу 35% от гласовете консерватора Зак Голдсмит.

Досегашния кмет Борис Джонсън не се кандидатира за поста, макар че законът му го позволява. Мнозина смятат, че той се цели в лидерската позиция при консерваторите.

Животът на Садик Хан прилича на модерна приказка.

Роден е през октомври 1970 г. в пакистанско семейство, емигрирало малко преди това в Обединеното кралство. Отраства с шестте си братя и сестри в общинско жилище в „Тутинг“, популярен квартал в Южен Лондон. В ученическите си години иска да учи дентална медицина и да стане зъболекар, но един от учителите му забелязва дарбата му да води словесни дуели и го ориентира към правните науки. Така Хан става адвокат, специализира права на човека и в продължение на три години е председател на неправителствената организация „Либърти“.

Борбен е не само на думи – като дете тренира бокс, за да отвръща на тези, които посмеят да се отнасят подигравателно с него заради пакистанския му произход.

На 15 години се присъединява към Лейбъристката партия. През 1994 г. е избран е за общински съветник в Уандзуърт, в Южен Лондон, и заема поста до 2006 г.

През 2005 г. прекратява кариерата си на адвокат, за да стане депутат от Тутинг.

Продължава да живее в този квартал със съпругата си, която е адвокатка, и с двете си дъщери тийнейджърки. Четиримата живеят в къща, малко по-голяма от тази от детството му.

Три години по-късно тогавашният премиер Гордън Браун му предлага поста министър, отговарящ за общностите, а на следващата година – министър на транспорта. Така Хан става първият мюсюлманин в кабинета на британския министър-председател.

Отвръща на нападките на консерватори, които в опитите си да го сломят го обвиняват във връзки с ислямски екстремисти, като изтъква, че е гласувал в подкрепа на еднополовите бракове, което му е коствало заплахи със смърт и че винаги е осъждал екстремизма като тумор.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon