Екстрадират Цветан Василев от Сърбия, но не сега

Да бъде екстрадиран Цветан Василев, който беше мажоритарен собственик на фалиралата „Корпоративна търговска банка“. Това е решил Висшият съд в Белград, съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници. Василев и защитата му вероятно ще обжалват това решение пред Апелативния съд. По закон последна дума има министърът на правосъдието на Сърбия. По повод искането на Василев за политическо убежище и сръбско гражданство магистратите в Белград са заявили, че няма да взимат отношение по политическите аспекти на случая.

Сърбия не е дала политическо убежище на Цветан Василев

Искането на българската прокуратура за предаването на Василев се гледа за втори път от Висшия съд в Белград. Преди година отново беше разрешена екстрадиция. След обжалване обаче Апелативният съд отмени решението. През юли изтича двегодишният срок за разследването за фалита на КТБ и вероятно процесът срещу банкера ще започне задочно, заради забавянето на процедурата по екстрадиция.

Цветан Василев е обвинен от българската прокуратура за източването на 206 000 000 лева от „Корпоративна търговска банка“, чийто мажоритарен собственик е неговата фирма „Бромак“. Василев е обвинен, че е раздавал на негови и свързани с него компании кредити без необходимите гаранции с ясното съзнание, че тези пари няма да бъдат върнати. При поставянето на банката под особен надзор в края на юни 2014 година Василев беше във Виена и отказа да се върне да свидетелства в България заради притеснения за сигурността си.

След като бе обявен за издирване чрез Интерпол, той се предаде на сръбските власти, но по-късно съдът в Белград реши да го остави на свобода, докато се разглежда искането на българската прокуратура за екстрадицията му.

Пламен Пенчев

Share
Published by
Пламен Пенчев

Recent Posts

Кои качества силният пол намира за атрактивни?

Зрялата жена не е дребнава и не прави драми...

6 часа ago

Зодиите, които сдържат сълзите си

Не искат да изглеждат слаби...

7 часа ago

Румен Христов ще води листата на ГЕРБ – СДС в Монтана

Велизар Енчев води листата на "БСП за България" там...

8 часа ago

МВнР: Българите в Грузия да избягват големи събирания

При нужда да се обръщат към българското представителство в Тбилиси...

9 часа ago

В с. Балканци замесват козунаците по рецепти от майки и баби

Традиционно е козуначеното руло с богата плънка...

9 часа ago
image0 (9K)