Световни новини

Кремъл: САЩ готвят мащабна провокация по границата на Венецуела за 23 февруари

„Съединените щати планират да извършат на 23 февруари „мащабна провокация“ на границата на Венецуела с хуманитарната помощ и прехвърлят спецчасти и техника в района за нейната подготовка.“ Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Развитието на събитията във Венецуела стигна до критична точка; всички разбират това. За 23 февруари е набелязана опасна мащабна провокация – подстрекавано и ръководено от САЩ пресичане на границата на Венецуела от така наречената хуманитарна автоколона“, каза тя. По думите й това ще доведе до сблъсъци и противници на властта и ще стане „удобен предлог за силова акция по отстраняването на настоящия легитимен президент на страната“.

Захарова подчерта, че е забелязано „прехвърляне на американски специални части и техника близо до територията на Венецуела. Тя допълни, че САЩ и техни съюзници от НАТО обсъждат доставката на оръжия и боеприпаси от „една източноевропейска държава“ за опозиционните сили във Венецуела. Според нея ставало дума за тежки картечници, гранатомети, преносими зенитноракетни комплекси и муниции за стрелково и артилерийско оръжие, които щели да бъдат пратени уж като „хуманитарна помощ“.

Говорителката на външнополитическото ведомство в Москва изказа предположение, че Вашингтон може да привлече украинското държавно предприятие „Антонов“ към доставката на оръжия за венецуелската опозиция. В тази нелицеприятна история се проследява и украинска следа, каза тя. Захарова добави, че САЩ и съюзниците им възнамеряват да започнат доставките на оръжия за Венецуела в началото на март „през територията на съседна страна“ чрез „транспортни самолети от международна спедиторска компания“.

„Ако е съдено да се сбъднат плановете на организаторите на провокацията, това ще означава преход на агресивната политика на САЩ на ново равнище, на пътя на военните авантюри. Това е път надолу“, заключи Захарова. Според нея ще настъпи рязко изостряне на напрежението и тласък за атмосферата на конфронтация в света. по думите й даже държавите, поддържащи опозиционния лидер Хуан Гуаидо, започват да разбират, че действията на САЩ спрямо Венецуела носят реална заплаха за целия регион.

Дир. бг

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Кю Пи Ар шокира Илия Груев и неговия Лийдс с 4:0

Това върна Лестър във Висшата лига...

5 минути ago

Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите

Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП...

17 минути ago

Левски триумфира с титлата в първенството по волейбол за мъже

"Сините" се наложиха и в третия мач над ЦСКА...

10 часа ago
image0 (9K)