Съвети за поддръжка на автомобил

Всеки мъж си има своя любима кола, на която обръща по-голямо внимание, дори повече, отколкото на своето семейство. Колите се нуждаят от непрекъсната поддръжка, за да осигурят безопасността на своя водач, а и на останалите на пътя.

Още от изобретяването на автомобила всеки водач си има свое виждане и начини за поддръжка на своя автомобил. И все пак съществуват правила, които се признават от всеки автомобилист и от тяхното спазване зависи по-дългия живот на превозното средство.

Едно от най-важните правила е да не се оставя автомобилът да загрява прекалено дълго на едно място. От друга страна студеният двигател работи по-трудно и по стените му се отделят сажди. Двигателят трябва да достигне своята нормална за работа температура, преди да бъде форсиран прекалено много.

Ако сте на бензиностанция и трябва да заредите гориво, по-добре не пълнете, ако цистерната за гориво пълни резервоарите на бензиностанцията. Силното налягане, причинено от впръскването на горивото може да изтласка утайките, натрупани в резервоара на вашия автомобил.

Не забравяйте да паркирате вашия автомобил на сянка. Слънцето може да бъде доста коварно, както за купето на колата ви, така и за частите на автомобила.

Ако сте практичен и далновиден човек, то сигурно знаете много начини да извлечете максимална полза от своя автомобил. Един от начините да спестите малко пари е да сменяте местата на гумите на колата. Можете да го правите поне веднъж на няколко хиляди километра. По този начин ще извлечете максималното от тях и може да удължите живота им.

Други, не по-маловажни грижи за автомобила, са свързани с поддръжка на климатика през зимата и грижа за двигателя. Почистването на двигателя е свързано, не само с по-добрия външен вид на автомобила, но и може да ви помогне да откриете евентуални течове във вътрешната част на колата. Климатика е особено важен и кратка негова експлоатация през зимата ще предотврати проблеми с компресора или уплътненията.

 

Източник: http://коли.ехо.com


image0 (9K)