SeedBlink открива вторичен пазар за инвеститорите

SeedBlink открива вторичен пазар за инвеститорите

Андрей Дудойу. Снимка: SeedBlink

image0 (9K)

Европейската платформа за рискови инвестиции в технологични стартиращи компании SeedBlink пуска вторичен пазар, на който инвеститорите могат да търгуват помежду си придобитите от тях активи. По този начин те ще могат да увеличат шансовете си за възвръщаемост от инвестициите си, съобщават от SeedBlink.

Според компанията първоначалната версия на този вторичен пазар ще разполага с инструменти и инфраструктура, позволяващи на инвеститорите сигурно да продават и купуват активи чрез платформата, когато започне нов рунд на финансиране. До края на годината пък се планира тази функционалност да бъде разширена отвъд новите кръгове. По този начин инвеститорите ще могат да търгуват с активите на всички компании, попадащи в портфолиото им.

Платформата вече е ползвана от акционери с инвестиции в компании като Cyscale и KFactory, а възвръщаемостта на инвестициите варира от 2,5 до 4,75 пъти.

Още по темата

„Целта ни е да преоткрием инвестирането в технологии, като премахнем бариерите чрез по-ниски прагове за влизане, дигитална платформа, базирана на данни, уникален вторичен пазар и екосистема с ясни синергии, състояща се от фирми за рисков капитал, бизнес ангели и индивидуални инвеститори в Европа“, коментира Андрей Дудойу управляващ партньор и президент на борда на директорите в SeedBlink.

SeedBlink се ражда в началото на 2020 г., а досега е помогнала за близо 3000 инвестиции в над 60 европейски технологични стартъпа. Средният размер на портфолио е 20 хил. евро, а общата сума, вложена от един от инвеститорите, е близо половин милион евро. 25 на сто от активните инвеститори в SeedBlink имат портфолио, което включва повече от 5 компании, а най-диверсифицираните имат по 30 компании.

Същевременно компанията създава и общност за активни членове, наречена SeedBlink Circle, чиято цел е да помогне за обмена на идеи. Компанията определя SeedBlink Circle като инструмент за ангажиране, специално за инвеститори, така че те да могат да споделят знания и опит, за да повлияят на растежа на портфолиото си и на компаниите си. От своя страна, основателите могат да открият в инструмента широка мрежа от партньори, вярващи в идеята им. Circle е достъпен единствено за компании от портфолиото и активни инвеститори. 

https://www.investor.bg/

(Visited 18 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!