(SK) Лидерите от АТИС обещаха да ускорят достъпа до ваксини срещу Ковид-19

SK 18:55:01 16-07-2021
DI1854SK.002
АТИС – среща на върха – Ковид-19

Лидерите от АТИС обещаха
да ускорят достъпа
до ваксини срещу Ковид-19

Вашингтон, 16 юли /БТА/
Масовата имунизация срещу Ковид-19 е глобално обществено благо и ускоряването на достъпа до ваксини е ключово за преодоляването на здравната спешна ситуация. Това се казва в разпространено днес изявление от виртуалната среща на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), предаде Ройтерс.
На срещата, чийто домакин бе Нова Зеландия, ръководителите на членуващите в организацията 21 страни обещаха да удвоят усилията за увеличаване на производството и доставките на ваксини и заявиха, че ще продължат да подкрепят икономиките колкото дълго е необходимо.
Във виртуалния форум, посветен на пандемията и икономическите последици от нея, участваха президентите на САЩ Джо Байдън, на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин.
Китайският президент, цитиран от Синхуа, е казал, че Пекин финансира създаването на фонд в рамките на АТИС за борба с Ковид-19 и в помощ на икономическото възстановяване. По думите му Китай подкрепя идеята за отказ от правото на интелектуална собственост върху ваксини срещу коронавируса и желае да сътрудничи с други страни за създаването на стабилна и сигурна мрежа за доставки на ваксини. Си Цзинпин се похвали, че неговата страна вече е дарила над 500 милиона дози ваксина на развиващи се страни.
Путин също заяви пред членовете на АТИС, че трябва да бъдат вдигнати бариерите по света пред производството и доставките на ваксини. Той каза, че Русия е насърчила други държави да започнат да произвеждат руските ваксини като „Спутник V“ и че съответната технология им е била предоставена.
„Проблемът с наличността, справедливото разпространение на тестове, ваксини, лекарства и защитни средства още не е решен“, констатира руският президент. Според него в азиатско-тихоокеанския регион трябва да се създадат нови фабрики за производство на ваксини, като се премахнат „административните и другите бариери“. Путин каза също, че Русия е преодоляла последиците от пандемията и че икономиката й до голяма степен се е възстановила, предаде Ройтерс.
(КТ)

/ДИ/

Източник: http://www.bta.bg/ .

(Visited 2 times, 1 visits today)