(SK) Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че ваксинацията срещу КОВИД-19 в страната е доброволна и ще остане такава

SK 20:20:31 09-07-2021
SG2019SK.019
Румъния – КОВИД-19 – ваксинация

Румънският президент Клаус Йоханис
заяви, че ваксинацията срещу КОВИД-19
в страната е доброволна и ще остане такава

Букурещ, 9 юли /БТА/
Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че ваксинацията срещу КОВИД-19 в Румъния е доброволна и това нещо няма да се промени. Йоханис отново призова румънците да се ваксинират на фона на задаващата се четвърта вълна на пандемията, съобщава телевизия Диджи 24.
Ваксинацията се налага, тоест е желателна, важна е, необходима. Не съм привърженик на задължителната ваксинация. От самото начало казах, че ваксинацията е доброволна и такава ще остане, посочи президентът.
Йоханис отбеляза, че Румъния е сред страните с ниска степен на ваксинация и това я прави по-изложена на четвъртата вълна на пандемията, която се задава. По думите му вече има страни в Европа, в които четвъртата вълна вече се е появила.
Румънците трябва да разберат, че пандемията не е приключила, каза президентът и посочи, че единствената защита е ваксината.
Държавният глава каза още, че засега не се предвиждат рестриктивни мерки заради варианта Делта на коронавируса.
Ръководителят на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат заяви, че ако новият Делта вариант на вируса се разпространи в целия свят, никой не може да гарантира, че Румъния няма да бъде ударена от четвърта вълна на пандемията. Раед Арафат подчерта, че единственият начин да се избегнат тежки последици на заболяването е ваксинацията.
Въпросът не е дали четвъртата вълна ще дойде в Румъния, а кога ще дойде и какви ще са мащабите й, заяви за телевизия Диджи 24 националният координатор за ваксинацията д-р Валериу Георгица. Той също поднови призивите си за ваксинация, за да бъде избегнато значително нарастване на новите случаи на зараза. Д-р Георгица каза, че хората могат да заминат на почивка, но трябва да спазват хигиенните изисквания и социална дистанция.
Националният комитет за координация на ваксинационните дейности съобщи днес, че през последното денонощие са поставени 16 183 дози ваксина, предаде агенция Аджерпрес.
От началото на ваксинационната кампания в Румъния са поставени 9 108 324 дози на 4 808 924 души. Завършилите ваксинационния цикъл са 4 639 708 души.
/София Георгиева/

/СГ/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!