(SK) Семейните лекари в Румъния, които ваксинират срещу КОВИД-19 пациенти в домовете им, ще получават повече пари

SK 19:02:31 16-07-2021
SG1901SK.016
Румъния – КОВИД-19 – семейни лекари

Семейните лекари в Румъния, които ваксинират
срещу КОВИД-19 пациенти в домовете им,
ще получават повече пари

image0 (9K)

Букурещ, 16 юли /БТА/
Министърът на здравеопазването на Румъния Йоана Михаила съобщи днес, че семейните лекари, които ваксинират срещу КОВИД-19 пациенти в домовете им, ще получават повече пари. Здравното министерство работи в момента над наредба, която ще регламентира това, съобщи Михаила, цитирана от телевизия Диджи 24.
В момента семейните лекари в Румъния получават 40 леи (около 16 лв.) за всеки пациент, ваксиниран в кабинета им срещу ковид.
„Искаме да насърчим семейните лекари, местните власти и свещениците – тези, които са по-близо до хората в провинцията, да отидат по-далече и да ги насърчат да се ваксинират“, каза здравната министърка. По думите й така ще могат да бъдат обхванати във ваксинационната кампания възрастни хора или хора, които се придвижват трудно.
В края на април румънското правителство одобри спешна наредба, с която увеличи сумата, получавана от семейните лекари за ваксинация срещу КОВИД-19 в кабинетите им, от 30 леи на ваксинирано лице на 40 леи. Това включва медицинска консултация от семейния лекар, поставяне на ваксината и наблюдение и докладване на евентуални странични реакции.
Ръководителят на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности д-р Валериу Георгица неотдавна съобщи, че на национално равнище над 2500 семейни лекари поставят ваксини срещу ковид, като половината от тях са в селата.
Ваксинацията в селските райони обаче все още върви с бавните темпове. Днес министърката на здравеопазването Йоана Михаила и европейската комисарка по здравеопазване Стела Кириакидис посетиха окръг Дъмбовица, където ваксинационното покритие в селските райони е 16 процента, съобщава Диджи 24. Министър Михаила увери, че страната продължава да полага усилия да увеличи броя на ваксинираните, най-вече в селските райони и сред уязвимите групи от населението.
Европейската комисарка по здравеопазване Стела Кириакидис приветства усилията на Румъния за ускоряване на ваксинацията. „Моето послание е към всички румънци – ваксините работят, ваксините защитават, ваксините защитават както нас, така и семействата ни и нашите здравни системи. Би трябвало да се възползваме от тази възможност, за да се върнем към нашия нормален живот“, каза Кириакидис.
/София Георгиева/

/СГ/

Източник: http://www.bta.bg/ .

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!