НАЙ-НОВИ:

Скандал! Обама отказа на Ердоган среща в САЩ, поканил го да открият джамия

Президентът на САЩ Барак Обама демонстративно е отказал лична среща на турския си колега Реджеп Ердоган, съобщава електронното издание на вестник „Уолстрийт джърнъл“ (wsj.com).

Държавният глава на САЩ е бил поканен да открие заедно с Ердоган нова джамия в щата Мериленд. По-рано по телефона Обама е дал неформално съгласие да присъства.

От Белия дом обявиха, че момента няма нужда от двустранни преговори между Обама и Ердоган, а освен това програмата на президента на САЩ e много натоварена. От там все пак подчертават, че не искат отказът да се възприема като пренебрежение. Напомня се, че президентите разговаряха през ноември на срещата на Г-20 в Турция и след това по телефона през февруари.

Джамията и комплексът към нея, официално наречени „Турско-американски културен и цивилизационен център“, които турският президент трябва да открие тази седмица, са финансирани от Анкара. Изграждането им струва 100 милиона долара.

Според източници от Белия дом обаче хладното посрещане, което очаква турският лидер във Вашингтон, е причинено от военна операция на Анкара против кюрдите, които се сражават срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. В кюрдските райони на територията на Турция и на съседните й арабски държави армията провежда кървави акции срещу кюрдите и тяхната организация ПКК, която е обявена за терористична. В турските райони, в които живее компактно кюрдско население, е наложен вечерен час.

-->

Жестокостта, с която Турция „смазва“ кюрдите, беше заклеймена и от Русия. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови