Скенер лови пестицидите в храната

Ново поколение скенери скоро ще позволи на потребителите да проверяват сами дали ябълка не съдържа пестициди, ГМО или бактерия Е. Коли, предаде Франс прес.

Спектроскопия се ползва отдавна – скенер изпраща поток светлина към плод, зеленчук или парче месо и отразените лъчи се връщат обратно. Те са изследвани и позволяват да се получи информация за продукта – за количеството въглехидрати, липиди и фибри, както и за броя на калориите.

[ad id=“225664″]

Все още е невъзможно да се сканира приготвено ястие, пица или сладкиш, освен ако не се сканират всички продукти, използвани за приготвянето им.

Израелската Consumer Physics и американската TellSpec създадоха скенери със съвсем малки размери, свързани към интернет чрез смартфон.

От Consumer Physics оповестиха, че са пуснали в продажба първите си миниатюрни скенери SCIO, които струват 250 долара бройката, докато Food Sensor на TellSpec ще се появи на пазара през август или септември и ще струва 399 долара бройката.

[ad id=“263680″]

TellSpec е стигнала по-далеч, предоставяйки информация за гликемичния индекс, който е важен за диабетиците.

От американската фирма отбелязаха също, че изобретението й открива наличие на глутен, орехи, фъстъци, яйца и мляко, които са причинители на алергии. Колкото до пестицидите и ГМО, генералният директор на Consumer Physics Дрор Шарон увери, че всичко е въпрос на време.

Източник: Дарик


image0 (9K)