Култура

Слави Трифонов с гневно обръщение за измамите в рейтингите на телевизиите

Слави Трифонов написа интересно писмо до рекламодателите, което публикува във „Фейсбук“. Ето го:

Уважаеми рекламодатели,

на 4 ноември започна излъчването на „7/8ТВ“. През годините аз и моят екип сме експериментирали изключително много. Един от най-големите експерименти определено беше създаването на ежедневно токшоу в ефира на първата национална частна телевизия.
Разбира се, почти никой не вярваше, че ще успеем. Но пък ние успяхме – „Шоуто на Слави“ се превърна в най-гледаното телевизионно предаване и направи немислимото – разшири праймтайма на телевизията до 23:30 ч.
„Шоуто на Слави“ беше неизменна част от програмата на bTV цели 19 години. А пък вие, уважаеми рекламодатели, бяхте неизменна част от самото шоу на Слави. Защото, както неведнъж съм казвал – рекламите са кръвоносната система на една телевизия.
19 години вие следвахте бизнес логиката да рекламирате в предаване, което достига до огромен брой зрители. Да рекламирате в предаване, което има свой собствен облик и което се ползва с доверието на огромна аудитория.

Както сами знаете – благодарение на вашите реклами в „Шоуто на Слави“, телевизията получаваше огромни приходи. Малка част от тези приходи телевизията инвестираше и в самото шоу, за да може уважаемите зрители да получат, колкото се може по-качествено съдържание.
За съжаление, с последните няколко мениджмънта на bTV нямахме почти никакви допирни точки – нито по отношение на правене на бизнес и на инвестиране в съдържание, нито по отношение на разбиранията ни за свобода на словото.
„Шоуто на Слави“ можеше да продължи да се излъчва по bTV и след деветнайстата година, но на цената на огромен компромис. Компромис, който не може да си позволим – нито в морален, нито в бизнес план.
Затова аз и моят екип решихме да предприемем нов експеримент, да отправим ново предизвикателство пред себе си. И това предизвикателство е създаването на наша, собствена телевизия.

„7/8 ТВ“ е факт от 4 ноември и съм сигурен, че сте разбрали за това.
Към днешна дата „7/8 ТВ“ има сключени договори с най-големите кабелни и сателитни оператори в страната – A1, Vivacom, Bulsatcom, Net1, както и с над 60 по-малки оператори в цялата страна. „7/8 ТВ“ се излъчва и онлайн в интернет. Благодарение на това разпространение, „7/8 ТВ“ се гледа както в София, Пловдив, Варна, така и в села като Крън, Черник, Чешнегирово.
А както ни каза един наш зрител, в едно от предаванията на живо:

„7/8 ТВ“, вие сте хитът в Сан Франциско.“
Уважаеми рекламодатели, разпространението на една телевизия е важно, но най-важно за вас си остава нейната гледаемост. И тук стигаме до омагьосания кръг, вследствие на който губим всички – губите вие, губим ние, губи и зрителят. Какво имам предвид?
Голяма част от вас работят с рекламни агенции. Те са вашите посредници. От тях вие искате да позиционират вашата реклама в гледаемо предаване и гледаема телевизия с определен таргет. Самите рекламни агенции обаче работят с две пийпълметрични агенции, които мерят рейтингите на телевизиите и признават данните само на тези две пийпълметрични агенции. А тези две пийпълметрични агенции са известни като пийпълметричната агенция на bTV и пийпълметричната агенция на Nova.
Разбира се, тези две агенции въобще не успяха да видят старта на „7/8 ТВ“. Старт, очакван от огромен брой хора.
На 4 ноември тези агенции регистрираха нула гледаемост на „7/8 ТВ“. За разлика от тях, данните на Be Media Consultant показаха, че стартът на „7/8 ТВ“ е бил гледан от близо милион и половина зрители.
Нула срещу милион и половина – някъде нещо е сбъркано и някой някого мами. Аз не искам да бъда мамен, сигурен съм, че и вие не искате да бъдете мамени.

Имам информация, че от следващата седмица поне една от двете „признати“ пийпълметрични агенции ще започнат да мерят рейтинга на „7/8 ТВ“. Отсега обаче мога да се обзаложа, че те ще дават около 1% рейтинг на „7/8 ТВ“. Това вероятно ще ви предадат и вашите посредници, рекламните агенции: „Тия ги гледат около 1%.“
А това е измама. Това е фалшив омагьосан кръг, в който сме въвлечени както ние, така и вие. А вероятно и вашите посредници.
Съзнавам, че с моя екип имаме огромен принос във формирането на навик у драгия зрител 19 години да гледа една конкретна телевизия. Но от друга страна, имаме и огромен принос във формирането на собствена аудитория.
Например, „Вечерното шоу на Слави Трифонов“ по „7/8 ТВ“ вече е сред лидерите по рейтинг в своя часови пояс в българския ефир. Това показват не само официалните данни на Be Media Consultant. Това показват и неофициалните данни, с които разполагаме от устройствата на най-големите оператори в страната. Устройства, които се намират в домовете на хората и са най-точният и най-всеобхватният метод за измерване на гледаемостта. За сравнение ще ви кажа, че устройствата на големите телевизионни доставчици са над 400 000 и мерят в реално време. На секундата. А устройствата на двете пийпълметрични агенции са по 1000 на всяка. Или поне те така твърдят. Сами преценете къде е по-точно – 400 000 срещу 1 000 устройства.
Уважаеми рекламодатели, накрая искам да благодаря на всички вас. Защото, благодарение на вас, българският зрител ще може да гледа различна телевизия. Благодаря и на тези от вас, които ни повярваха от самото начало. Благодаря ви и за обратната връзка – за нас е важно да продължите да бъдете така доволни и да продължим работата заедно.
Уважаеми рекламодатели, нашата цел и вашата цел е една и съща – да достигаме до колкото се може повече зрители и да имаме все по-успешни продукти.
Негово величество зрителят винаги прави верния избор, надявам се, че и вие ще го направите.
Благодаря ви за вниманието и успех.
Слави Трифонов

 

Иван Дарийков

Share
Published by
Иван Дарийков

Recent Posts

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

41 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

42 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

47 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

50 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

един час ago
image0 (9K)