СЛЕДВАЩИЯТ ОБИТАТЕЛ НА БЕЛИЯ ДОМ НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ СЕ КАЗВА ХИЛЪРИ КЛИНТЪН

На 26 март 2016 г., в зала № 1 на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се проведе публична дискусия на тема „Предстоящите президентски избори и тяхното значение за САЩ и света“.

Проявата беше организирана от Студентския дипломатически клуб при СУ в партньорство с Трансатлантическият семинар към Научна програма „Академични иновации“ на Университетския комплекс „Алма матер“. Въвеждащата лекция към темата бе изнесена от доц. д-р Костадин Грозев – ръководител на катедра Нова и съвременна история към Историческия факултет на Софийския университет. В ролята си на въвеждащ лектор и модератор той постави акцент върху спецификите на избирателната система в САЩ, ролята на предизборната кампания и текущото й състояние. Наблегна същои върху първичните избори и как се отразяват на избирателите.

В дискусията взеха активно участие членовете на Студентския дипломатически клуб – студенти от специалност Международни отношения към Юридическия факултет, както и гости от ФКНФ и други факултети, както и участници в Трансатлантическия семинар.

Експозетата на студентите включваха различни аспекти на избирателния процес. Стоян Трошанов – студент втори курс, специалност „Международни отношения“ говори за „Финансиране на президентската предизборна надпревара в САЩ“. Четвъртокурсникът Венцислан Съботинов анализира темата за „Външнополитическите платформи на кандидатите през 2016 г.“. Неговата колежка от същия курс Севил Боз представи основните характеристики и профил на двете партии и оттам изведе най-актуалните проблеми на кампанията на настоящия й етап.

На дискусията и се включиха със своята гледна точка на реални гласоподаватели три млади американки, които са в Българи по линия на програма за обмен на учители по английски- Те посочиха трудностите при ориентирането в доста сложната предизборна ситуация, както и факта, че именно първичните избори и кокъси са интересен елемент на американската демокрация, показваща качествата на отделните кандидати, тяхната борбеност и възможност да се борят за своите идеи, както и конкретните идеи, които кандидатите защитават в своите политически платформи.

Обобщавайки дискусията, доц. Грозев обеща разговорът по темата да продължи – евентуални и в нови срещи в този или друг фомат, особено на дискусия на 9-10 ноември 2016 г. след изборите. Той даже направи накрая прогнозата, че следващият президент на САЩ ще се казва Хилъри Клинтън.

Неговите аргументи са, че при почти сигурния двубой Тръмп – Клинтън на 8 ноември по всяка вероятност дори милиардерът Доналд Тръмп една ли ще има финансовите възможности на партийната машина на демократите – особено при положение, че донорите на републиканците са по-склонни да вложат пари за неговото поражение, отколкото да го подкрепят и да развържат кесиите си в негова полза.

Все пак доц. Грозев шеговито завърши с уговорката, че от историците като него рядко дават точни прогнози.

Автор: Амина Бадер – член на Управителния съвет на Студентския дипломатически клуб. http://www.transmedia.bg/1792

Снимки: Северина Спиридонова – член на Управителния съвет на Студентския дипломатически клуб.


image0 (9K)