Categories: България

Спа центровете ще работят със задължителен сертификат

Наредбата за условията и реда за сертифициране на балнеолечебни, спа, уелнес и таласотерапевтични центрове днес бе обнародвана в Държавен вестник, предаде bTV.

С подзаконовия акт за първи път се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят тези специализирани центрове, съобщиха от Министерството на туризма.

Отсега нататък право да ползват съкращението „спа“ ще имат само сертифицираните по реда на наредбата обекти. Подробните изисквания към центровете са подредени в няколко групи: изграждане; оборудване и обзавеждане; обслужване; предлагани туристически услуги; квалификация и стаж на кадрите.

С влизането в сила на наредбата ще бъде прекъсната и порочната практика хотели с минимално оборудване сами да се определят като спа центрове. Това ще защити и потребителите, които вече ще са наясно какво да очакват, когато плащат за дадена услуга и къде могат да я получат.

За целта ще бъде създаден и регистър на сертифицираните центрове като част от Националния туристически регистър, който ще бъде достъпен онлайн.

Приемането на Наредбата бе сред основните приоритети на министерството и е чакана десетилетия от бранша. Страната ни е на второ място в Европа по ресурси от минерална вода и е необходима ясна регламентация, за да бъдем още по-конкурентоспособни на международния туристически пазар.

През последните години все по-голямо значение придобива и съчетаването на спа, балнео и уелнес услугите с другите форми на туризъм – морски, зимен, планински, селски, голф и др. Това стимулира ръста на допълнителните услуги и е предпоставка за удължаване на сезоните, разкриване на нови работни места и привличане на платежоспособни туристи.

Мая Матева

Recent Posts

Очаква се повишаване на поленовата концентрация

За май дневните температури ще са над обичайните...

34 минути ago

Поискаха от Терзиев да замрази проекта за „Патриарха“

“Този абсурд трябва да спре” каза комисията по транспорт в СОС...

39 минути ago

Трайчо Трайков се разграничи от колегите си за „Патриарха“

Кметът на "Средец" се извини на софиянци за проблемите...

50 минути ago

Терзиев: Има проблем с детските градини, работим, вземаме мерки, строим

Около 9700 деца останаха без места на първото класиране...

един час ago

„Антидот на замръзналата среда“. Асен Асенов, с когото съвременният танц се качи на българска сцена

Преди 17 години благодарение него в България се появява единствен по рода си фестивал за…

един час ago
image0 (9K)