Специален софтуер изтегли варианта за матурата по БЕЛ

Със специален софтуер, беше избран изпитният вариант за днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас.

Теста за матурата е генериран тази сутрин в 5.30 часа в Министерството на образованието и науката, предава БТА.

Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита. Той започва в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова коментира, че „в момента един-единствен човек знае какво стои зад тези въпроси, какви са въпросите и е работил по тези въпроси“.

Михайлова уточни, че тя не е този човек от МОН, който знае въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. „В този смисъл абсолютно недопустимо е притеснението на учениците, които се явяват на матура. Според мен, наистина се създава излишно притеснение преди изпита. Тези, които са учили, смятам, че ще се справят“, заяви заместник-министър Таня Михайлова. Тя препоръча на зрелостниците да пишат по всички въпроси и по всички модули от изпита, и да не бързат да си тръгват от него.

52 650 зрелостници са подали предварителни заявления за матурата днес. За сигурността на изпита ще отговарят 10 500 квестори, които ще са в класните стаи и по коридорите на училищата.


image0 (9K)