Спортът в древния град

От вестник Септември 1980 година брой 5

Любопитно фотооко

image0 (9K)

SportatVDrevniaGrad_1_resized SportatVDrevniaGrad_2_resizedЕдно от любимите занимания на древните траки било надбягването с колесници. Още бащата на историята – Херодот, описвайки погребалния им ритуал, отбелязва, че след насипването на могилния насип се устройвали състезания с колесници. Многобройните находки от тракийски колесници показват, че голяма част от тях са били състезателни. Данните от писмените паметници сочат Херакъл (Херкулес) – един от митичните герои, и като голям спортист. Даже според някои изследвачи първите олимпийски игри в древната Елада са били огранизиране в чест на неговия седми подвиг – изчистването на Авгиевите обори. Широкото разпространение на култа на Херакъл в Тракия е засвидетелствувано в редица паметници. С основание може да се твърди, че бронзовите статуетки от украсата на една от колесниците, открити до с.Могилово (Старозагорско), са изобразявали неговите подвизи. Сред тях се откроява един бронзов бюст на митичния герой. Тук Херакъл е ……….. ната на Хесперидите (според преданието ХС подвиг е свързан с това деяние на Херакъл).
Спортни състезания, предизвикващи много емоции и вълнения, са били и гладиаторските борби. Тук трябва да отбележим, че досега в нашия град все още не е открита гладиаторска арена, каквато несъмнено е съществувала. Това се потвърждава от намерените повече от 10 гладиаторски паметника от Августа Траяна. Релефно изображение на гладиатор е било и част от украсата на монументалната амфитеатрална трибуна, разкрита при проучванията на Античния комплекс зад ОНС.
В 1911 г. започва изграждането на сградата на Драматичния театър. При изкопните работи тук са открити останки от двете крепостни стени и правоъгълна бойна кула. В цоклите на тази кула като строителен материал са били използвани няколко готови каменни блока. Сред тях и една подставка за статуя с посветителен надпис. Този надпис е единственият по рода си от пределите на нашата страна. В него се съобщава, че била издигната статуя на олимпийския шампион Аврелий Фронтон от Августа Траяна. Той бил пръв и единствен от всички граждани на отечеството си, прославил се като чудесен бегач и многобоец. В надписа се споменава още, че същият Аврелий Фронтон бил победител и в игрите в чест на Слънцето, които се провеждали на о-в Родос. За тези му заслуги, по решение на Народното събрание и Съвета на града, неговият колега Аврелий Менандър му издигнал статуя. Освен че ни дава името на първия и единствен засега олимпийски шампион от античността от нашите земи, надписът съдържа сведения и за развитието на спорта в Августа Траяна. Успехът на Аврелий…..

Текст: Димитър Янков
Снимки: Николай Джамбазов

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!