Categories: Бизнес

Стара Загора е четвърта по заплати в страната

Област Стара Загора е на четвърто място по показател средна работна заплата, след областите София(град), София(област) и Враца през четвъртото тримесечие на 2015 година , показват данните на Националния статистически институт.

Средната брутна месечна заплата в област Стара Загора за октомври 2015 г. е 877 лв., за ноември – 881 лв. и за декември – 932 лева.

През четвъртото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата в областта нараства с 6.7% спрямо четвъртото тримесечие на 2014 година.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“, съответно 32.5 и 13.5%.

В края на декември 2015 г. наетите по трудово и служебно правоотношение са с 929 или с 0.9% повече, в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост““ – с 2 481 наети, „Строителство“ – с 939 наети и „Селско, горско и рибно стопанство“ – с 323 наети.

В процентни изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Строителство“ – със 17.7%, „Селско, горско и рибно стопанство“ – с 9.4% и „Други дейности“ – с 8.6%.

Най-голямо намаление на наетите лица в края на декември 2015 г. спрямо декември 2014 г. има в икономическа дейност „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с 978 наети, а в проценти – в „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 14.0%. Източник: Радио Стара Загора

Arhiv

Recent Posts

Пет дни безплатно паркиране в синята зона на Пловдив

Великденската аванта се прекъсва само на 2 май...

57 секунди ago

Денков: Силовите структури оглушително мълчат по случая с Нотариуса

В крайна сметка Нотариуса е бил "информатор", пише той...

3 минути ago

„Грийнпийс“: Опасен газов проект в Румъния застрашава Черно море

Във водите на Черно море ще бъдат изхвърлени над 5 млн. м3 отпадъчни води...

10 минути ago

Главчев: Служебното правителство няма да влиза в политически страсти

Кабинетът ще си върши работата спокойно и на високи обороти, увери той...

35 минути ago

Митрополит Григорий ще води литургията за Великден

Ще бъде използван Благодатен огън от миналата година...

45 минути ago
image0 (9K)