Стара Загора

Габриел: Стара Загора може да стане един от иновационните хъбове в Европа

„Стара Загора има потенциал да бъде един от иновационните хъбове в Европа и идеята за виртуална реалност дава много конкретна перспектива. В това отношение може да разчитате на пълна подкрепа“, обеща еврокомисар Мария Габриел в Стара Загора по време на форума „Киберсигурност и фалшиви новини”.

Еврокомисарят припомни, че една от големите цели на ЕК е до края на 2020 година във всяка област на Европа да се създаде дигитален иновационен хъб. „Стара Загора дава голяма заявка за новаторство и за много енергия при изпълнението на такъв проект”, допълни Габриел.

По думите й двете теми на форума – киберсигурност и фалшиви новини, са сред най-високопоставените точки в европейския дневен ред. „Това носи едно силно послание – да бъдем мобилизирани и да носим отговорност. Необходимо е да имаме фундаментални принципи – каквото и да правим в борбата с фалшивите новини, то трябва да става, уважавайки две от основните ни ценности – свободата на изразяване и правото на достъп до информация”, смята Габриел.

Преди ден в Брюксел стана ясно, че Европейската комисия е създала система за ранно предупреждение за фалшиви новинипо време на изборите за Европейски парламент. Според журналиста от Дарик Радио Кирил Вълчев подобна система крие рискове.

“Изграждането на каквито и да било системи и регулации насочени срещу фалшивите новини, особено по време на избори, крие огромни рискове. Много е лесно когато една новина е неудобна за някого да се обяви за фалшива. Точно затова решението на този проблем не минава през никакво законодателство, нито през създаването на каквито и да е органи или “проверители”, които да определят вярна или невярна е дадена новина”, коментира Вълчев.

Той призова за друго решение на проблема с фалшивите новини – образованието. “Хората трябва да се научат да разпознават лъжата от истината. Това означава – проверява се коя е медията, където е публикувана новината, след това се проверява кой е авторът и кои са източниците на информация. Накрая е добре да се прочете поне първия абзац на новината, чието заглавие е привлякло читателя, за да се види дали има нещо общо между заглавието и текста по-надолу“, посочи журналистът.

„Разпознаването и избягването на фалшиви новини зависи от самите нас“, обобщи Кирил Вълчев и добави, че „има медии и автори, на които може да се вярва, има и такива, на които трябва да се провери дали може да се вярва“.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Костов уклончив ще подаде ли оставка или не

Той остава треньор на "Левски" "още 4-5 дни"...

9 минути ago

Петков за казуса „Корал“: Това е провокация, не ви ли е срам, честно…

Лидерът на ПП не може да повярва, че вече трети ден това е новина...

14 минути ago

Акула се появи на плажа в Бургас

Черноморските акули обаче са безобидни...

27 минути ago

Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка

Пострадала е и възрастна жена...

един час ago
image0 (9K)