Добре дошли в света на суперВъзрастните!

Много възрастни хора имат подобно интелектуално представяне като на 20-годишните. Науката все още не разбира, защо мозъкът им се влошава много по-бавно от нормалното.

Има възрастни между 80 до 90-годишни с когнитивна функция, равна или дори по-добра от тази на много по-младите хора.
Нито един орган в цялото човешко тяло не се променя повече от мозъка през целия ни живот. Това обаче не се случва при супервъзрастните. Тези хора поддържат паметта си непокътната и напълно функционираща до напреднала възраст.

Защо се случва това?

Как мозъкът на някои възрастни хора се противопоставя на времето и остава млад?

Нормално стареене на мозъка

Нормалното стареене на мозъка зависи от много фактори. Обикновено, когато хората навършат 60 години, мозъкът им претърпява промени. Това обаче се влияе и от начина им на живот. Самото стареене може да започне много по-рано. Какъвто и да е случаят, от 40-годишна възраст мозъкът започва да се „свива“ със скорост от около 5 % годишно. До навършването на 70 години този процес се ускорява още повече.

Основните промени, които се случват в мозъка, са:

• Намаляване на церебралната маса. Има контракция във фронталния лоб и в хипокампуса. Това обикновено се случва на 60 или 70 години.
• Изтъняване на външната повърхност на браздата. Това забавя мозъчната обработка.
• Намаляване на миелина, което се отразява на бялото вещество. Това забавя когнитивните функции.
• Намаляване на активността на невротрансмитерите. Това води до намаляване на паметта и способността за учене. Предразполага и към депресия.

Феноменът на супервъзрастните

От изследване, проведено сред възрастни хора, експерти стигат до извода, че някои възрастни хора поддържат мозъка си в много по-младо състояние от своите връстници, но не знаят защо. Това, което се знае, че тези хора са в състояние да отговорят на тестове за памет и познание, както би направил човек на 20-годишна възраст. Експертите също така са установили, че по някаква причина мозъкът им остарява с много по-бавни темпове.

Според научни изследвания скоростта на свиване на мозъка при супервъзрастните е само 1% годишно и че мозъкът им започва да се свива едва на 70-годишна възраст.

Генетика и начин на живот

Настоящите заключения по този въпрос са, че при тези супервъзрастни има генетичен фактор, който има решаващо влияние върху мозъчното им стареене по-бавно. Те не са непременно по-умни от своите връстници, нито са водили по-здравословен начин на живот. В ход е проучване, за да се определи дали в кръвната им плазма има вещество, което допринася за това явление.

Изследванията също така показват, че много супервъзрастни хора са водили подобни модели на живот. Като цяло значителен брой от тях спортуват често, участват в интелектуално стимулиращи дейности, водят активен социален живот и спят добре. Много от тях също се хранят здравословно. Очевидно храните, богати на омега-3 мастни киселини, са оказали влияние върху младежкия им мозък. Проучванията показват, че това вещество има положително въздействие върху невронната мрежа. Средиземноморската диета също има този ефект.

За сега супервъзрастните остават загадка,уточнява Mila.bg .

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!