Световен ден на водата

Вече над 20 години на 22 март светът празнува Деня на водата.

Идеята за честването му е предложена на Конференцията за околна среда и развитието през 1992 година в Рио де Жанейро, Бразилия.

image0 (9K)

Това е ден, в който да насочим общественото внимание към значението на този безценен ресурс, без който човечеството ни няма как да оцелее и който е на изчерпване – чистата питейната вода, до която всеки човек има право на свободен достъп.

Друга основната цел на Световния ден на водата е да акцентира на наболелите проблеми – все по-ограничения достъп до вода за пиене за все повече хора по света, значението на усилията да я пестим и да пазим водните ресурси.

Всяка година на Световния ден на водата се акцентира върху определен аспект от значението на сладководните води в нашия живот. През 2015 година темата на Световния ден на водата е „Вода и устойчиво развитие“, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

Целта е да бъде повишено общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 година.

(Visited 5 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!