Categories: Култура

Световният тенор Калуди Калудов в Стара Загора с премиерата на „Тоска“!

Световният тенор гостува в Стара Загора на 18 март в ролята на Каварадоси в премиерния спектакъл на операта „Тоска

Калуди Калудов идва в Стара Загора, за да се включи в подготовката за предстоящата премиера на операта „Тоска” от Пучини, която ще се състои на 18 март от 19.00 часа на сцената на Операта. Тенорът ще се превъплъти в една от знаковите роли в неговата кариера – на художника Марио Каварадоси. Роля, която певецът изпълнява винаги с удоволствие, защото е близка и до неговата артистична душевност. Извън пеенето и вокалната педагогика, Маестрото обича да рисува, да пише стихове и кратки разкази.

Калуди Калудов и неговите Тоски

В ролята на Каварадоси Калуди Калудов дебютира в периода, когато е в най-активната си международна кариера – поканен е от директора на Познанската опера, Полша да участва в турне на театъра в Белгия и Холандия със спектакли на операта „Тоска”.
„Няма никога да забравя първия си спектакъл в Утрехт със сопрана София Куявинска в ролята на Тоска и Юрек Мехлински в ролята на Скарпия. Пътувайки за Холандия аз още доучвах последните си реплики. Макар и вече след генерална репетиция в Познан. Изпях осем спектакъла. Беше повече от прекрасно. След това се заредиха ангажименти в различни държави и театри. Пял съм с невероятни певици – и в България, и по света! Огромно впечатление ми направи Галина Калинина. Руска красавица с невероятен финес в присъствието си на сцената. Тънка и фина тя беше и с невероятен темперамент. Пяхме в Малага – в града на великия и неповторим Карлос Алварес.
Един ден агентът ми позвъни и ми предложи да участвам в концертно изпълнение на „Тоска”, под диригентството на Папано. Приех, разбира се. Това се случи в Израел. Сопранът, който изпълняваше ролята на Тоска, беше Александра Марк. Тази изумителна певица, сътворяваше магии с гласа си.
Нашумялата по същото време румънска певица Нели Миричою, с която вече бях пял в спектакъла на операта „Франческа да Римини” се оказа моята следваща Тоска. Подобие на Калас, но с много по-мек и топъл характер, тя ме спечели не само с вокалното си майсторство, но и с обаянието си и като човек.
Минаха много години докато съдбата реши да ме срещне с нашата неповторима и невероятна певица Ана Томова – Синтов в ролята на Тоска. Това беше за мен „черешката на тортата”. Пяхме в Щатсопер „Унтер ден линден”. Беше незабравимо! Радостта да си заедно с Ана Томова на сцената е неописуема. Предразполагаща и честна, музицираща и надпяваща се със страстта на велик боец и състезател, не хленчеща а всеотдайна, тя повличаше след себе си. Благодарен съм на съдбата си, че ми позволи да се докосна до един колос в тази опера.”- споделя певецът.

На 18 март Калуди Калудов ще пее на сцената на Старозагорската опера със сопраното Таня Иванова в ролята на Тоска. Талантливата певица вече направи и своя успешен дебют в тази роля на сцената на Софийската опера. В ролята на Скарпия ще се превъплъти Александър Крунев – баритонът е определян от познавачите като един от най-добрите интерпретатори на тази роля в България. На диригентския пулт ще застане големият аржентински диригент Марио де Росе, който за първи път гостува в Стара Загора. Новата продукция на операта „Тоска” е на режисьора Огнян Драганов, който е замислил оригинален разказ на вълнуващата драматична история и пълно преобразяване на сценичното пространство с внушителна и впечатляваща триизмерна визия. Сценичната адаптация е на художника Тодор Демеров. Участват още солистите Александър Марулев, Стоян Бончев, Евгений Арабаджиев, Милко Михайлов, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Теодор Петков, Любомир Петков, Богомил Русенов, Вокална формация към ДЮСОБ“ Маргаритки“ с ръководител Зорница Желязкова, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Красимира Янкова

Share
Published by
Красимира Янкова

Recent Posts

Зодиите, които сдържат сълзите си

Не искат да изглеждат слаби...

22 минути ago

Румен Христов ще води листата на ГЕРБ – СДС в Монтана

Велизар Енчев води листата на "БСП за България" там...

50 минути ago

МВнР: Българите в Грузия да избягват големи събирания

При нужда да се обръщат към българското представителство в Тбилиси...

2 часа ago

В с. Балканци замесват козунаците по рецепти от майки и баби

Традиционно е козуначеното руло с богата плънка...

2 часа ago

Богослов: Разпети петък е време за покаяние, разкаяние и смирение

Християнските ценности са необходими за самото ни битие, каза Благовест Върбаков...

2 часа ago
image0 (9K)