Световно признание на български лекари за откритие в борбата с рака

Световно признание за свое откритие получават български лекари.

Тяхното откритие се състои в измерване на нивата на стрес сред пациенти с онкологични заболявания, информира bTV. Целта е да им помогнат да се справят със стреса.

Времето е относително – за едни тече бавно, за други – бързо. Именно тази теория са ползвали българските учени, за да тестват пациенти с онкологични заболявания.

Диана Мишева досега е получавала помощ от съпруга си, след като научава за своята диагноза преди три години. „Въобще нямах представа какво ме очаква”, спомня си Диана. В началото на лечението си така се чувстват 70% от пациентите с онкологични заболявания. За да разберат нуждата им от психологическа помощ, лекарите използват хронометър и минута време.

„Когато очакваме нещо негативно, например студент, който се подготвя за изпит, времето тече бързо и никога не достига”, разказва проф. Иван Щерев.

Това усещане е използвано при изследването. Пациентът трябва да предположи колко трае минута време. Колкото по-кратка е тя, толкова по-силна е тревогата. За някои болни 1 минута е само 7 секунди.

„Като видях няколко публикувани резултата, разбрах, че това е нещо съществено, което се случва в българската онкология”, разкрива д-р Спартак Вълев.

Най-престижните американски издания по онкология дават това високо признание  – „Джурнал ъф клиник онколъджи“ (Journal of clinical oncology). Техните надежди са светът да започне да използва в практиката българското откритие.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)