Тест: Как да различим опасния алкохол в домашни условия

Коледните и Новогодишните празници у нас често са един от многото поводи за алкохолна почерпка в неумерени количества. Алкохолът, създаден в домашни условия, не винаги е качествен, но e често предпочитан и може да бъде смъртоносен.

Добрата новина е, че има достъпни средства, с които можем бързо да разберем дали алкохолът, който се готвим да употребим, съдържа смъртоносния метанол.

Тези дни четирима мъже от Якоруда починаха, а други четирима са болница заради опасен алкохол.

Как да разберем, че е налице отравяне с метилов алкохол?

Метанолът е известен още като метилов спирт, дървесен спирт, спирт за горене и т.н. Това, което прави една домашна спиртна напитка убиец е съдържащият се в нея метанол – силно отровен алкохол, въздействащ на първо място върху нервната система и зрението. Консумацията само на 30 мл метанол води до смърт; при по-малко човек може и да оцелее, но често – да ослепее, поради необратимо разрушаване на зрителния нерв.

Характерните клинични симптоми за отравяне с метилов алкохол са гадене, повръщане, нарушения в съзнанието до кома, замаяност, нарушение на зрението, разширени зеници, гърчове и други.

Всяка остра промяна в зрението на един човек, особено ако е консумирал алкохол, е сериозен симптом и незабавно трябва да се потърси медицинска помощ.

Проста проверка за метилов алкохол

На пръв поглед безопасния (в известни граници все пак) етилов алкохол и отровният метилов алкохол са напълно еднакви, но е възможно да ги различим. Представяме ви три лесни начина да се разбере дали има в питието ви метилов алкохол:

Първи начин – запалване

Най-лесният начин е да запалим течността. Изсипете малко количество алкохол в метална паничка и го запалете. Ако е етилов алкохол – той ще гори с равномерен син пламък. За метиловия алкохол е характерно, че гори със зеленикав пламък.

Втори начин – с картоф

Има още един прост метод – като използваме обикновен картоф. Реакцията се случва благодарение на наличието на нишесте в картофите. За експеримента сложете резенче картоф в течността. В етилов алкохол, той няма да промени цвета си, но в метилов ще стане розов.

Трети начин – с калиев перманганат

Сложете малко количество калиев перманганат в алкохола и го подпалете. Ако подушите неприятна миризма, без съмнение, това е метанол. Можете да направите теста и без запалване – ако се появят на повърхността на течността мехурчета – това означава, че има метанол.

Ако искате да определите точното количество метанол в алкохола, ще трябва да потърсите лаборатория, където се използват специални техники.

Първа помощ при отравяне с метилов алкохол

Първо е добре да се направи опит да се провокира повръщане и пострадалия да се изпрати в лечебно заведение, за да се направи незабавна стомашна промивка, да се приложат активен въглен и очистителни средства.

Предприемат се мерки за осигуряване на проходимост на дихателните пътища и недопускане на аспирация на повръщаното. Добре е да се постави човека в странично положение. При пациент в тежко състояние може да се наложи и сърдечен масаж и дишане уста в уста.

Антиотровата на метиловия алкохол е етанола (етиловия спирт). При леко състояние на отравяне се дава през устата, а при тежките форми – венозно. В домашни условия може да се използват всякакви напитки, гарантирано съдържащи етанол като медицински спирт.

Етанолът действа като антидот на метанолното отравяне, поради факта, че в разграждането му участва същия ензим – алкохол дехидрогеназа. Така той действа на принципа на конкурентно свързване, измествайки метанола от активния център на ензима, така че той да се екскретира от бъбреците вместо да се трансформира в токсични метаболити като мравчена киселина.

Най-добре е при съмнение от отравяне незабавно да се потърси лекарска помощ.

Молекулярен механизъм на метанолното отравяне

В тялото метанолът се превръща във формалдехид от ензима алкохол дехидрогеназа (ADH), а формалдехида се превръща в мравчена киселина от действието на ензима алдехид дехидрогеназа (ALDH). Образуването на мрачена киселина се извършва много бързо, тъй като двата ензима са в комплекс, като практически е много трудно да се засече формалдехида. Мравчената киселина е токсична, защото инхибира митохондриалния ензим цитохром С оксидаза, предизвиквайки симптоми на хипоксия на клетъчно ниво и метаболитна ацидоза, заедно с множество други неприятни ефекти. Тъй като централната нервна система е най-чувствителна на липса на кислород в човешкото тяло тя е и най-силно засегната при метанолно отравяне.

http://nauka.offnews.bg


image0 (9K)