Томислав Дончев: Рано е за кандидат на ГЕРБ за президент

„Рано е да се каже кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент.“ Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за бТВ. Според него е странен анонсът на Румен Радев за президент 9 месеца преди изборите.

„Маневра в сложните отношения между президентството и БСП“, коментира Дончев.

„Много рано да се каже кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент, нашата тема са парламентарните избори. Имаме достатъчно личности с подкрепа и опит, които да се кандидатират“, каза Дончев и не изключи бъдещият кандидат да бъде и жена. Той припомни, че ГЕРБ имат успешни кандидати жени, визирайки кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Листите на ГЕРБ за парламентарните избори ще станат известни скоро“, каза вицепремиерът. Нямало да е изненада, ако той самият бъде водач на листа.

„Листите на ГЕРБ ги редят членовете на партията. Ще се опитаме да се съобразим със становищата на местните ръководства. Не бих се изненадал да бъда водач като личност. Редно е премиерът Бойко Борисов да бъде водач на листа“, заяви Дончев.

Вицепремиерът не изключи предизборно споразумение със СДС, но отрече да са водени разговори за коалиция с „Да, България“. „Да се водят коалиционни разговори без да се е произнесъл суверенът е нелепо. Трудно ми е да си представя партньорство различно от това, което сме имали до момента“, добави Томислав Дончев.

Дончев заяви, че не получава бонуси, а раздаването на помощи за засегнатите от коронавируса е ускорено. „Нови 900 млн. в три фонда са предвидени за българския бизнес. Тези пари ще дойдат, когато имаме споразумение с ЕК. Надявам се да имаме споразумение преди изборите, което означава, че парите могат да се ползват от лятото“, каза той.

По отношение на ваксините Дончев заяви, че това е общоевропейски проблем и всички държави от ЕС получават ваксини по-малко от предварително заявените. Попитан как си обяснява, че страната ни е на едно от последните места в Европа по ваксиниране, Дончев каза, че в повечето страни се ваксинира с всички получени ваксини, докато у нас се пази втората доза.

След скандала с джиповете и доклада на ОЛАФ парите трябва да се върнат практически веднага, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

България трябва да възстанови 6 млн. евро в бюджета на Европейската комисия заради нарушения от страна на МВР при покупката на 350 автомобила.

„Има вариант за обжалване, но Дончев не знае дали ще се възползваме от него, каза самият той и обясни какви може да са нарушенията: Първата линия – по линия на провеждане на самата процедура, където са нарушени правилата на свободния пазар и честната конкуренция или е направена така, че да фаворизира един участник пред друг. Има и куп други хипотези, че са дадени пари за едно, а са похарчени за нещо различно. Смятам, че може да е комбинация от двете – адаптиране и променяне на условията на процедурата и претенцията на ЕК е, че парите не са похарчени за това, за което са дадени“, обясни още Дончев.

Според него при всички случаи този скандал не влияе добре на президентската институция. „Но не бих употребил думата „позор“, добави вицепремиерът.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!