Царски вагон ръждясва и се руши на жп гарата в Стара Загора

Оригинален вагон от царската влакова композиция от десетилетия стои изоставен сред коловозите на жп гара „Стара Загора“ и ако не бъдат взети спешни мерки, ще бъде унищожен за бъдещите поколения, алармираха днес на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора общинският съветник Кристиян Петков от ВМРО, Ангел Динев – директор на Регионалния исторически музей и Николай Гичев – от СНЦ „Приятели на старозагорския музей“.

Вагонът е композиран в Стара Загора през 50-те години, бил е част от от личния влак на българския цар Фердинанд. По време на Балканската война, влакът е домувал на гара Стара Загора, където е бил и щабът на Върховното главно командване. По-късно, вече по времето на т.нар. „социалистическо общество“, личната влакова композиция на царя е била разпарчосана и в средата на 50-те години на миналия век един от нейните вагони се е завърнал на гарата в Стара Загора.

Дълго време се е ползвал като място за почивка на работниците от възстановителната служба на гара „Стара Загора“. Преди две години те бяха преместени на друго, по-удобно място, разказа Гичев. Оттогава вагонът ръждясва и се руши. Ако не се вземат бързи мерки, реставрацията му може би ще е невъзможна. Преди години той е бракуван и сега собствеността му е неясна. Вагонът е произведен през 1913 година, тогава е бил докаран у нас и включен в състава, ползван от цар Фердинанд и
семейството му. В него е имало специално спално купе за монарха, купе за адютанта му и охраната, както и салон-трапезария за съвещания и хранене.

Arhiv

Recent Posts

Малките плувци на Траяна спечелиха 10 медала на международен турнир

Отлично представяне за плувците на СКП Траяна (Стара Загора) при участието им на международния турнир…

12 минути ago

Енергиен експерт: Ще се стигне до увеличение на цената на тока

Според Георги Касчиев служебното правителство трябва да реши въпроси, тъй като редовните няма да се…

25 минути ago

Сдружението на заведенията: „Спаси София“ мрази бизнеса в столицата

Те са против въвеждането на Синя зона в неделя...

50 минути ago

Доц. Киселова: Промените в Закона за хазарта бяха приети не по правилата на Конституцията

Експертът очаква промените да отпаднат след няколко месеца...

един час ago

Цената на евродепутатски мандат е четири пъти по-висока от тази за НС

Социолог: Очакваме на изборите за парламент да гласуват около 40% от избирателите...

2 часа ago
image0 (9K)