Цветанов: Хората не бягат от МВР, а от това, че няма устойчивост в системата

А кой направи системата неустойчива?

Няма бламиране на реформата в МВР. Няма нито един народен представител, който да не е съгласен, че трябва да има разделение между тези, които са първа категория – полицейските служители и пожарникари, и тези, които да бъдат по Закона за държавния служител или по Кодекса на труда. Това е дадено като съгласие още през януари 2015 година. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Пред Нова телевизия той каза, че няма криза в отношенията между него и вътрешния министър Румяна Бъчварова.

„Всички депутати от ГЕРБ, които участват в комисията, гласуваха „за”, въпреки препоръките, че трябва да се направят някои консенсусни предложения между първо и второ четене, за да постигне целите, които си е поставил”, заяви Цветанов.

Той припомни, че още през януари 2015 година е имало представяне от тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков на пътна карта за реформите, които трябва да продължат в МВР: „Тогава народни представители от ГЕРБ предложихме преминаването на ГДБОП от ДАНС в МВР и по този начин да създадем тази стабилност в системата, която вече дава своите резултати”, коментира Цветанов.

Втората мярка е свързана със структурните промени. „Служителите, които имат полицейски функции, и пожарникарите трябва да останат първа категория. Всички други ще минат по Закона за държавния служител. Вече се назначават по този начин новопостъпващите служители”, коментира Цветанов.

По думите му вече над 300 души са назначени по Закона за държавния служител. Според Цветанов трябва законопроект, който да мобилизира всички парламентарни групи за подкрепа. „Всички колеги, които се изказаха, милеят за системата и не искат да бъде пропиляно това, което е създадено”, заяви Цветанов.

По думите му в момента има демотивация сред служителите на МВР, което води до увеличаване на корупцията и текучеството. Например Пожарната напускат годишно около 200-220 служители, а миналата година са напуснали над 600.

„Хората не бягат от МВР, а от това, че няма устойчивост в системата”, заяви още Цветанов.

На въпрос дали ще се кандидатира за президент, Цветанов заяви: „Тази тема ще бъде дискутирана май-юни месец. Както аз, така и премиерът не се разглеждаме като възможни кандидати. Трябва партия ГЕРБ да се докаже като една системно действаща партия“.

Източник: БЛИЦ


image0 (9K)