Цветовете на черния бъз – една от най-търсените и скъпо изкупувани билки у нас

За втора поредна година една от най-търсените билки у нас и в Европа ще са цветовете на черния дървовиден бъз. Търсенето му е голямо, но от две години на пазара има остър дефицит. Заради дъждовете и лошото време през миналата година лечебните цветове се изкупуваха по 70 ст./кг на сурово и по 7 лв. след изсушаване. Тази година обаче цената ще е още по-висока – кампанията се очаква да започне от 1-1,30 лв. за кг, а сушеният цвят да достигне 11-12 лв.

[ad id=“225664″]

Бъзът е лековито растение – укрепва здравето, пречиства белите дробове и гони пролетната умора. В Германия, Швеция и Австрия все повече се използва и за производство на сироп затова в Полша от него се гледат цели плантации. У нас обаче сме свидетели на следния парадокс – колкото повече се търси една билка, толкова повече се влошава качеството.
Тумби роми започват да берат поголовно, откъдето заварят. Бъзът се реже с дълги дръжки и листа, шипките се късат зелени, а липата с клони.
На този пазар работят няколко по-големи фирми, които в последните години са в остра конкурентна борба. Суровината е все по-малко – от една страна, заради климатичните промени, от друга – заради намаляването на хората, които са готови да вършат тази работа.

[ad id=“263680″]

Най-печелившето звено във веригата са т.нар. изкупвачи, които действат като някогашните бригадири в ТКЗС. Те отиват в селището Х и казват: „Днес ще се събира глог, утре коприва или липа“, и работниците тръгват. Събраното се плаща на място и после се кара в пунктовете на големите фирми с бусове и камиони. През 2014 г. в страната са били разкрити около 800 пункта. Все още не е ясно дали сега броят им ще бъде запазен, допълва Преса.
В България знахарите събират около 200 лечебни растения, но активно се търгуват около 20. Годишно се събират около 17 хил. тона билки. 90% от тях се изнасят, като един от най-големите ни партньори е Германия.

[ad id=“218548″]

Не берете лечебни растения в градовете
Правилото е да не се берат билки от градовете, в индустриалните зони и жп гари и пътища. Растенията трябва да са добре почистени от треви, камъчета и пръст, да се сушат на сянка на дишащи постели върху стелажи или висящо. Това напомниха вчера от екоминистерството по повод новата изкупна кампания.

Arhiv

Share
Published by
Arhiv

Recent Posts

Слънчево за Гергьовден, градусите достигат до 26°

Следобед на отделни места в Западна България ще превали...

42 минути ago

Полицията в Пазарджик с проблем: Къде да съхранява отнетите коли

Скоро капацитетът на служебните полицейски паркинги в областта ще се изчерпа...

58 минути ago

Къде живеят най-много милиардери?

Бернар Арно и Илън Мъск са начело в различните класации...

2 часа ago

Злато и за ансамбъла на Европейската купа в Баку

До момента националките имат осем отличия...

2 часа ago

100-метров козунак бе изяден във Враца

На площада се провежда фолклорен концерт...

2 часа ago

За надежда и вяра призова столичният кмет Васил Терзиев

Той припомни, че смирението е сила...

3 часа ago
image0 (9K)