Categories: Култура

„Тук и сега – театърът на твоята история” ще гостува за пръв път в Стара Загора

Днес, на 21 април от 21 часа Playback театър „Тук и сега – театърът на твоята история” ще гостува за пръв път в Стара Загора, естествено в Jazz-a!

Елате, за да видите един стар театър, но нов за България! Елате, за да видите историята си изиграна обратно! Елате, за да видите и чуете историите на съгражданите и приятелите си, да се потопите в един свят на креативност, спонтанност, музика, танц, поезия и магия!  Това е преживяване, което е цветно, различно, провокативно, шарено – точно както и самият живот, казват домакините.

Екипът:
Диригент: Цвета Балийска
Музикант: Александър Евтимов
Актьори: Ина Гергинова, Петя Попова, Александър Чобанов

ВХОД СВОБОДЕН – ДАРЕНИЕ НА ИЗХОДА!

 

Playback театър „Тук и сега” е първата българска група член на International Playback Theatre Network. Основан е през януари 2013г. от Цвета Балийска – актриса, преподавател, психодраматист и фасилитатор. Тя е и първия представител на България на European Playback Theatre Gathering в Амстердам – ноември 2014г., а също така и единственият специалист в България обучен лично от основателя му Джонатан Фокс (USA). „Тук и сега” има над 60 представления на различни локации пред многобройна публика.

През 2015г. се навършват 40 години от създаването на Playback театъра. Световната му история е богата и мащабна, но у нас засега все още е непознат на масовата публика.

Това е преживяване, което не може да бъде разказано, защото всяко представление е уникално и всеки зрител го преживява индивидуално. Със сигурност обаче има общи неща- споделянето на истории е вечният начин да учим за света, за себе си и за другите.

Корените на Плейбек театъра са в принципите и ценностите на психодрама метода – достойнство, среща, уважение, емпатия, креативност, спонтанност, толерантност, автентичност. Откритост и смелост за споделяне на чувствата и преживяванията си. Мотото на групата е – когато се престрашиш да излезеш от зоната си на комфорт- тогава магията се случва. За някои зрители да излязат и да разкажат историята си пред всички може да бъде много страховито преживяване.

В цяла Европа и САЩ този вид театър е широко разпространен и той има своето определено място сред останалите представления, които пазарът предлага. Това е едно различно преживяване, което дава възможност не само да се развлечем, да се посмеем, но и да погледнем живота от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си пресъздадени креативно и талантливо от актьорите на сцената. Спонтанно създадената музика за всяка сцена е радост за сетивата и допълва магическото усещане от представлението. в плейбек театъра, защото там главният герой не е на сцената, а в публиката. Истинските истории, автентичните преживявания, искрените споделяния превръщат плейбек представлението в място за открит диалог, среща и разбиране на другата гледна точка.

Излизането от зоната на комфорт не е лесно, но винаги е много удовлетворяващо преживяване. Атмосферата, която създава едно плейбек преживяване е интимна и провокативна едновременно. Представлението е вълнуващо, на моменти инфарктно, дразнещо или много забавно.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Share
Published by
Живка Кехайова

Recent Posts

МАТЕМАТИЧЕСКИ ЗВЕЗДИ НА СТАРА ЗАГОРА ЗА 2024 Г.

МАТЕМАТИЧЕСКИТЕ ЗВЕЗДИ НА СТАРА ЗАГОРА ЗА 2024 Г., съобщиха за ЗАРАТА На 11 май от…

31 минути ago

Day off – Family time – виртуални приключения и игри на открито

Събитието е тази събота от 10 до 18 часа...

32 минути ago

Старите асансьори – опасни, няма резервни части и техници за тях

Съоръженията трябва да бъдат сменени, каза Николай Маринков...

32 минути ago

Състезание по диктовка организира Народната библиотека

Поводът е Денят на Светите братя Кирил и Методий...

34 минути ago

Повишението на пенсиите от 1 юли ще е с 10%, а не с 11%?

Причината ще е отчетената официално по-ниска инфлация...

44 минути ago
image0 (9K)