Важно изявление на Ердоган след опита за преврат

Сериозни реформи в турската армия предстоят след опита за военен преврат в Турция на 15 юли. Това обяви президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган в интервю за турския телевизионния канал „Хабер“.

Всички военни командири и началници ще бъдат подчинени пряко на Министерството на отбраната, каза Ердоган. Понастоящем висш орган на оперативното ръководство на въоръжените сили е генералният щаб на Турция.

Турският президент каза, че шефът на генералния щаб – най-висшият военен в страната, както и националната разузнавателна служба, известна като МИТ, трябва да бъдат поставени под неговото пряко ръководство. В момента те са подчинени на премиера на Турция. Това ще изисква промяна на конституцията на страната, което предполага подкрепа от депутатите на опозиционните партии в турския парламент, отбелязва „Ройтерс“.

Поставянето на генщаба и на разузнаването на президентско подчинение съответства на амбицията на Ердоган за приемане на нова конституция на страната, която да я превърне от парламентарна в президентска република. Това би увенчало усилията му да концентрира огромна власт в ръцете си, добавя „Ройтерс“.

Турският президент каза още, че ще бъдат ликвидирани военните академии в страната и те ще бъдат заместени от национален военен университет. Ще бъде намален и численият състав на жандармерията, но в замяна ще бъде засилено въоръжението й. Това според Ердоган ще повиши нейната ефективност. Жандармерийските сили за сигурност се използват най-активно в борбата срещу кюрдите в югоизточната част на страната.

Едно от най-интересните твърдения на турския президент беше, че намиращият се в САЩ турски ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, обявен за ключова фигура зад превратаджиите, всъщност е само пионка на друга „движеща сила“, която стояла зад него. Това според „Ройтерс“ е пореден намек на Ердоган, че Западът като цяло и по-конкретно САЩ – стоят зад потушения военен метеж.

В Турция след опита за преврат упорито се разпространяват подобни конспиративни теории. Един вестник, близък до управляващите, открито писа, че превратът е бил финансиран от ЦРУ и е бил ръководен от американски генерал от резерва по мобилен телефон от Афганистан. САЩ отрекоха каквато и да е връзка с опита за преврат, както и да са имали някаква предварителна информация за него.

Самият Ердоган, припомня „Ройтерс“, нарече „срамна“ позицията на западните страни, които показвали по-голяма загриженост за съдбата на заговорниците, вместо да изразят солидарност с Турция, която им е съюзник в НАТО. Той критикува западните лидери, че не посещават Турция след метежа.

Агенция „Ройтерс“ съобщи, че днес в Анкара ще пристигне най-високопоставеният американски генерал – председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Джоузеф Дънфорд.

Източник: btvnovinite.bg

Пламен Пенчев

Share
Published by
Пламен Пенчев

Recent Posts

Новатори в Пловдив: Ще возят бюлетини с градския транспорт и „Чистота“

Ще се включи и техниката на "Паркове и градини"...

4 минути ago

Засилени мерки за великденските празници, къде родната полиция ще ни пази?

Предстоят тежки дни от гледна точка на трафика...

7 минути ago

Слави загуби дело за 100 хил. лева срещу Радостин Василев

Политическата кариера на Василев започна в ИТН...

27 минути ago

Хванаха шофьор със 146 км/ч на ограничение 50 км/ч

Скоростта е засечена от екип на РУ-Твърдица...

37 минути ago

Ще запомним НС с перманентна предизборна кампания

Хронично негласуващите са хора с успешен бизнес...

42 минути ago

72-годишен шофьор загина при катастрофа по пътя Мездра- Роман

Ударили са се цистерна и лек автомобил...

51 минути ago
image0 (9K)