Categories: България

Турция и Гърция стават депа за бежанци, ще се отрази и на нас

Гърция и Турция се превръщат в депа за бежанци, няма как това да не се отрази на България. Дори да спрат боевете в Сирия, потокът от хора няма да изчезне.

Това каза арабистът Владимир Чуков по bTV. Той посочи, че в момента над 85% от населението на Сирия живее на прага на бедността, 5половин милион са загиналите в гражданската война, а 70–80 хил. – от глад и болести. В Сирия няма икономика, тя ще продължи да „кърви и да изтласква хора извън националните граници“, обясни Чуков.

По думите на Чуков, много от бежанците стигат в Европа, привлечени от туроператорски обяви, предлагащи, например, екскурзия до Германия. Имало и оферти децата да пътуват безплатно.

Чуков обърна внимание, че преди няколко месеца лицата на бежанския поток са били младите мъже – това са хора, които не искат да участват в сраженията, защото в Сирия всички страни мобилизират мъжете. Днес повечето бежанци са жени и деца – семействата на тези млади мъже, избягали вече в Европа.

Сирия е толкова силно разделена, че много трудно може да намери своето единство, каза още арабистът.

Женският тероризъм е почти толкова стар, колкото мъжкият, но атентаторките са мотивирани в повечето случаи от емоционални и семейни причини и много малко – идеологически. „Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“ като цяло не използват атентаторки самоубийци, каза специалистът.

Турция в момента живее в обстановка на вулканотероризъм, ситуацията там е извънредна, посочи Чуков. Вчера, паралелно с атентата в Истанбул, имаше нападения и в Югоизточна Турция, там си е гражданска война – противопоставяне на държавата и кюрдите. В Турция почти всеки ден има атентати. Опитът да се наложи пълното медийно затъмнение и да не се отразяват атентатите е правителствена тактика, целяща информацията да не се използва от терористите за повтаряне на тези нападения, каза Чуков. По думите му в Турция има три основни субекта, които са инициатори на тероризма – ИД, ПКК и крайнолява групировка, поела отговорност за вчерашния атентат.

offnews.bg

Arhiv

Recent Posts

Премиерът Главчев ще инициира среща със здравния министър във вторник

Той посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”...

7 минути ago

Един от най-натоварените столични булеварди остава с две ленти

Изненадващите промени в центъра на София покачиха напрежението...

42 минути ago

Градушка колкото орех удари Кърджалийско и Смолянско

Над 20-30 л/кв.м паднаха за час...

55 минути ago

Австрийската полиция задържа българин, превозвал нелегални мигранти

Мъжът признал, че пътувал до Австрия няколко пъти месечно...

56 минути ago

МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол

Съставени са 3253 фиша и 801 акта...

2 часа ago

Нов живот за легендарната болница в Радунци, комплексът ще е готов през 2026 г.

Инвеститор ще я възстановява, ще има болнична част и санаториум...

2 часа ago
image0 (9K)