България

2020 година: Увеличава се минимална пенсия на 232 лева

От 1 юли 2020 г. минималната пенсия ще е поне 232,80 лв.  С 13,38 лв. повече на месец ще получават около 322 хил. пенсионери, които в момента вземат 219,43 лв.

Средната ще е 409 лева, таванът обаче остава 1200 лева.

От същата дата всички пенсии ще се вдигнат най-малко с 6%. Средната пък се очаква да е около 409 лв. Таванът на пенсиите обаче ще остане – 1200 лв.

 

“Ръстът на средния осигурителен доход дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в 3-годишната бюджетна рамка Нашите очаквания, без да мога да кажа конкретно число, е, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от заложения и ще е над 6%”, обясни социалният министър Бисер Петков след блицконтрол в ресорната парламентарна комисия, пише 24 часа.

Правителството е заложило в бюджетната си прогноза ръст от 5,3%, но заради по-високия осигурителен доход и инфлацията пенсиите могат да се качат – с поне 6%.

Минималната заплата през 2020 г. ще стане 610 лева

“В рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота как ще нараства минималната работна заплата и правителството се придържа към заявеното”, каза Петков. И обясни, че синдикатите винаги искат тя да е по-висока, а работодателите – да е по-ниска. “Този дебат ще се води винаги, докато нямаме достатъчно яснота за факторите, от които зависи минималната заплата и начините, по които тя да се променя”, обясни министърът.

През 2020 година се очаква заплатите в бюджетния сектор да се вдигнат с 10%. Министър Петков увери депутатите от комисията, че ще настоява увеличението за социалните работници да е по-голямо.

78 работодатели са платили 52 хил. лв., защото не са назначили инвалид на работа.

Таксата е 30% от минималната заплата – 560 лв. месечно. Останалите работодатели са отчели, че са изпълнили задължението за назначаване на хора с увреждания, но доколко това е станало на практика, ще се установява при проверките на ГИТ, отговори Петков в блицконтрола.

“Приемната грижа е мярка за закрила. 2000 деца са настанени в приемни семейства. Трябва да се осигурят добри условия за работа и заплащане на приемните родители, защото този труд е специфичен и е 24 часа”, обясни Бисер Петков.

Изказването му е по повод исканията на Националната асоциация за приемна грижа за въвеждане на специален договор за предоставяне на услугата. Те искат с договора да се регламентира трудът на приемните родители по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права. Статутът на приемните родители е на самоосигуряващи се – осигуряват се за задължителните рискове.

В публикуваните преди дни предложения за данъчни промени на Министерството на финансите се предлага този вид договори да се приравнят на трудовите. Това ще защити социалните и осигурителните права на спортистите и треньорите. С договори по специални закони, носещи пълни осигурителни права, са регламентирани правоотношенията на полицаите, военните, служителите на съдебната власт, държавните служители.

Румяна Иванова

Аз мога

Recent Posts

За какво да внимават работниците при сезонната работа?

Сънародниците ни най-често берат ягоди във Великобритания...

31 минути ago

Новата организация на движение в центъра на София отне 50 паркоместа

В обхвата на проекта попадат четири булеварда...

40 минути ago

Българите шмъркат 200-220 кг кокаин годишно

Европа е най-големият консуматор...

42 минути ago

„Левски“ пъди Костов, но след края на сезона

Той ще бъде начело в оставащите мачове...

56 минути ago

Разкрит е заговор за убийството на Зеленски, арестувани са двама полковници

Мишени са били още Малюк и Буданов, поръчител руските спецслужби...

един час ago

Назарян няма да се бори на Олимпиадата в Париж

Българският национал все още е контузен...

един час ago
image0 (9K)