Categories: Здраве

Ужас! Българка се е заразила с вируса Зика в Бразилия

Лора Трайкова-Гонсалвес, която живее в Рио де Жанейро, е българка, която се е заразила с опасния вирус Зика. Тя разказва по телефона пред „24 часа“, че инфекцията започва като обикновен грип, но 5 дни по-късно се появяват и обриви.

Лора подозира, че се е заразила от комар по време на карнавала в Рио, когато със съпруга си е прекарала доста време навън. Отчита като грешка, че не е използвала репелент против комари.

Преди две седмици жената усетила, че се разболява – имала болки в цялото тяло и вдигнала температура. Отишла на лекар на следващия ден, но от клиниката заключили, че е обикновен грип, защото нямала обриви. Пет дни по-късно обаче вече забелязала първите зачервявания. Отначало решила, че става въпрос за алергична реакция, защото вече била преживяла нещо подобно, а и се била излагала на силно слънце. Не след дълго обаче започнала да усеща болки и скованост в двата си показалеца и в ходилата.

Отишла отново на лекар и там станало ясно, че е заразена със Зика. Лора обяснява пред „24 часа“, че за медицината вирусът е все още доста непознат и не се знае дали тя ще успее да си изгради имунитет.

„Всъщност различното усещане при Зика, в сравнение с познатите ни в България вирусни инфекции, е само изтръпването и болките в ръцете и краката“, обяснява Лора.

„Ако ви ухапе комар, приносител на Зика, болестта ще се развие след около 10 дни и би трябвало да отшуми в рамките на 3-5 дни“, разказва Лора. „Грешката ми беше, че не използвах репелент, нито пък съм се хранила с кой знае колко богати на витамини от групата Б храни, както се препоръчва“, разсъждава още жената.

Лора казва, че познава и още една българка, която вече е прекарала вируса. А само докато Лора е била в поликлиниката, още четири жени са били диагностицирани с вируса.

В края на ноември 2015 година Министерството на здравеопазването на Бразилия предупреди, че вирусът Зика може да предизвика увреждане на плода при бременните жени и да доведе до микроцефалия – вроден дефект, при който размерът на черепа на бебето е значително по-малък. Това води до изоставане в умственото развитие, слухови, зрителни и други увреждания. Френски учени обявиха, че са доказали връзка между вируса Зика и заболяването „Синдром на Гилен-Баре“, съобщи reuters.com. При него имунната система напада част от нервната система. Той обикновено става няколко дни след излагането на вирус, бактерия или паразит.

Пламен Пенчев

Share
Published by
Пламен Пенчев

Recent Posts

Къде живеят най-много милиардери?

Бернар Арно и Илън Мъск са начело в различните класации...

1 минута ago

Злато и за ансамбъла на Европейската купа в Баку

До момента националките имат осем отличия...

4 минути ago

100-метров козунак бе изяден във Враца

На площада се провежда фолклорен концерт...

6 минути ago

За надежда и вяра призова столичният кмет Васил Терзиев

Той припомни, че смирението е сила...

22 минути ago

Боряна Калейн със злато на топка и лента, и сребро на обръч на Европейската купа в Баку

  Боряна Калейн завоюва златни медали във финалите на топка и лента на Европейската купа…

30 минути ago

Злато за българският ансамбъл по художествена гимнастика в Баку

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен и бронзов медал във финалите на отделните уреди…

52 минути ago
image0 (9K)