В Китай пандата е обявена за национално съкровище

Голямата панда или само панда, наричана още бамбукова мечка и пъстра мечка, е чернобял бозайник от семейство Мечки, който се среща в гористите местности в Западен и Централен Китай. Обитава планинските бамбукови гори.

Преди е била поставяна в семейство Енотови заедно с вида Малка панда, но днес обикновено е класифицирана в семейство Мечки. Имало е предложение тя да се обособи в собствено семейство, което да се нарече Пандови. Устройството на черепа и на зъбите, които не приличат на тези на мечките.

image0 (9K)

Пандата достига на дължина 120 -150 см и тежи от 30 до 160 кг. Опашката и е дълга около 12 см. Има отличителна oкраска, като козината и е гъста и мръсно бяла. През плешките и предните крака минава широка черна ивица. Задните крака са черни, има черни петънца по ушите и около очите.

Пандите са изключитерлно миловидни животни, особено бебета.

Храни се предимно с бамбук и може да хваща филизи и листа на това растение с помощта на палецовидно приспособление на предната си лапа. Широките масивни зъби са приспособени за дъвчене и стриване на бамбукови части (главно стръкове и корени), но храносмилателната ѝ система е като на месоядно животно, затова голямата панда не може да поглъща целулоза, която е основната съставка на бамбука. По тази причина пандата трябва да консумира огромни количества бамбук, за да се нахрани.

Уловените от хората панди се хранят със зърнени храни, мляко и градински зеленчуци.

Голямата панда има тежка походка на земята, но се катери пъргаво по дърветата. Живее поединично освен по време на размножителния период.

С изсичането на бамбуковите гори, пандите стават все по-застрашени от изчезване. В Китай са обявени за национално съкровище.

Уловена, голямата панда прави маймунджилъци. Въпреки това, обаче пандата е всъщност в известна степен сприхава и избухлива.

Китайското правителство си е създало практика да подарява или да дава назаем големи панди на други държави в знак на приятелско отношение. Су-Лин, първата голяма панда, показана на запад, достига САЩ като бебе през 1936, и до смъртта си през 1938 е една от най-популярните атракции в зоопарка Брукфийлд близо до Чикаго. Две други големи панди — една мъжка и една женска — са подарени на САЩ от китайското правителство през 1972. Те са настанени в националния зоопарк във Вашингтон. Оттогава насам още няколко зоопаркове са получавали панди, като китайците са разрешили само 40 панди да напуснат родната им земя.

pandi

 

 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon