Categories: Здраве

В лаборатория бе отгледан крайник

Крайник на плъх е отгледан в лаборатория в Масачузетската болница (MGH) с напълно функционираща кръвоносна система и мускулна тъкан.

Роботизираните ръце и крака за хора с ампутирани крайници са вече реалност и все повече се усъвършенстват, но вече може би не е далеч денят, в който хирурзите ще могат да трансплантират крайник, използвайки собствения биологичен материал на пациента. Доказателство за това е публикация от тази седмица в списание Biomaterials, в която се съобщава, че напълно функциониращ крайник на плъх с мускули и вени е вече отгледан в лаборатория от стволови клетки, пише ОFFNews

„Изграждането на функционален биологичен заместител е особено предизвикателство – крайниците съдържат мускули, кости, хрущяли, кръвоносни съдове, сухожилия, връзки и нерви – всеки от които трябва да бъде възстановен и изисква специфична носеща конструкция, наречена матрица“, заяви изтъква д-р Харалд От (Harald Ott) от Департамента по хирургия и Центъра за регенеративна медицина към MGH и водещ автор на доклада.

Проблемът се решава с помощта на техника, вече използвана за лабораторно отглеждане на органи:

Първата стъпка се нарича „decel“, съкратено от decellularisation (премахване на клетките) – органи от мъртви донори са третират с препарати, които да махнат меките тъкани, оставяйки само „скелета“ на органа (матрицата), изграден предимно от инертен белтък – колаген. Това запазва цялата сложна структура на първоначалния орган. В случая на предния крак на плъх, това включва колагеновите структури, които образуват кръвоносните съдове, сухожилията, мускулите и костите.

Във втория етап – „recel“ (т.е. recellularisation)  плътта на органа „се заселва“ с клетки чрез посявка на матрицата със съответните клетки от реципиента. След това тази матрица се подхранва в биореактор, позволяващ новата тъкан да расте и да колонизира „скелета“.

Тъй като нито една от меките тъкани на донора не остава и се използва собствения генетичен материал на пациента се намалява риска от отхвърляне на транспланта и няма нужда от имуносупресивни лекарства.

Тази техника е използвана за създаване на бъбреци, черен дроб, сърце и бели дробове (засега само при животни за изследователски цели). Това се прави за първи път за крайник.

„Това е научна фантастика, даваща живот“, казва Даниел Вайс (Daniel Weiss) от Университета на Върмонт, който работи върху регенерацията на бял дроб.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Share
Published by
Живка Кехайова

Recent Posts

Славов: Управлението в турбулентни времена има своя цена

Не се отказахме да вземем правилните решения, каза той...

6 часа ago

4 грешки в любовта, които неуверените хора правят

Концентрирате се върху собствените си емоции...

6 часа ago

Лудогорец е шампион на България! Победи ЦСКА и грабна 13-та си поредна титла

Много голове и меле в Разград, Дуа герой с дубъл...

6 часа ago

Фандъкова: Нужно е стабилно управление, диалог и партньори

ГЕРБ-СДС се надяват да върнат хората към гласуването, допълни тя...

7 часа ago
image0 (9K)