Възстановяват скъсаната дига на река Сазлийка в Гълъбово

Областният управител инж. Георги Ранов и Стефан Радев, експерт по сигурност и охрана в Община Гълъбово инспектираха днес възстановяването на скъсаната дига на р. Сазлийка в Гълъбово. Дигата се скъса след обилните дъждове през декември, когато реката преля и наводни намиращата се в близост до нея подстанция. През март бедствието се повтори отново.
С трайното затопляне на времето през последните дни на дигата започна усилена работа. Средства за възстановяването, което се извършва от „Напоителни системи” ЕАД, ще бъдат отпуснати от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Ако метеорологичните условия не се променят, ще завършим съоръжението до месец, увериха областния управител от фирмата, която извършва ремонтните дейности. Стефан Радев обясни, че успоредно с това обаче трябва да бъде извършено и почистване на участък от реката, който е затлачен от паднали клони и дървета и прави „тапа” при обилни валежи.
Инж. Ранов инспектира и дигата, която е изградена около самата подстанция. В последните дни тя също е била допълнително укрепена със скални материали и глина.


image0 (9K)