НАЙ-НОВИ:

Великденче – великденски кактус

Великденчето е красиво цъфтящо растение от семейството на кактусите. Наричат го също великденски кактус, но често го бъркат с други негови „роднини“. Вижте как да разпознаете истинското великденче и как да се грижите за него.

[ad id=“225664″]

027113316-big

Великденчето е цъфтящо кактусово растение, което произлиза от земите на Бразилия. Получило е името си, тъй като цъфти през април и май, когато обикновено се пада и празникът. Познато е още като великденски кактус или пролетен кактус. Има малки и къси листа в контраст с по-едри цветове. Великденчето цъфти в бяло, розово и червено. Обикновено се използва като каскадно растение във висящи кошници, но първо трябва да порасне достатъчно.

[ad id=“263680″]

-->

Често бъркат Великденчето с  билката великденче (мъжка вярност), с която делят общо име, а с Коледничето пък си приличат визуално. Коледничето или Коледарчето носи латинското име Schlumbergera, наричат го коледен кактус и цъфти по време на зимните празници. Великденчето носи името Rhipsalidopsis, цъфти през пролетта и има по-различни цветчета. Причината да бъркат двете растения се крие в близкото им родство по „семейна линия“, както и в това, че на пазара все по-често се предлагат хибридни сортове между двете растения.
Великденчето не е капризно растение, но не е и от най-лесните за отглеждане. Ето и неговите условия:

[ad id=“237001″]

Поливайте цветето умерено, тъй като има склонност да задържа вода и корените му да загниват. От време на време пулверизирайте въздуха наоколо – великденчето обича влажния климат. То предпочита полусенчесто място, тъй като е свикнало да получава светлина от процепите между клоните на дърветата в бразилската джунгла. През лятото може да е на по-топло и светло място, а през зимата го дръжте на хладно, като температурата не трябва да пада под 10 градуса. Никога не го излагайте на пряко слънце, защото може да загине.

IMG_6329

Cvetia1_resized-178x300 ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови