Categories: Любопитно

Великобритания разреши безпилотните автомобили

Страната иска да бъде лидер в производството на коли, които не се нуждаят от шофьор

Властите в Обединеното кралство дадоха зелен светлина на закон, който позволява използването на автономни автомобили по обществени пътища, съобщава Ройтерс.

BAE Wildcat

Колите без шофьори ще бъдат допуснати до улиците в началото на лятото, като законът все пак предвижда в тях да има поне един човек, който да поеме управлението при евентуална авария.

С легализирането на безпилотните автомобили Великобритания иска да даде нов тласък на автомобилната си индустрия. Тя вече одобри финансиране в размер на 19 млн. лири за развитие на мрежа за автономни автомобили в четири града на страната.

„Искам Великобритания да бъде в челните редици на тази вълнуваща нова автомобилна ера, да прегърне технологията, която може да преобрази нашите пътища и да отвори напълно нов маршрут за глобалните инвестиции“, казва министърът на транспорта на Великобритания Клеър Пери.

Meridian shuttle

Правителството на страната предвижда, че към 2025 година автономните автомобили ще представляват индустрия за 900 млрд. лири. През последните 10 години износът на нови коли от страната е нараснал двойно, като законодателите се надяват безпилотните автомобили да поддържат тази тенденция и през идните десетилетия.

Първият автомобил без шофьор, който ще тръгне по улиците на Острова, е шатъла Meridian. Малко след това ще започнат изпитания на всъдехода BAE.

Източник : http://automedia.investor.bg/

Красимира Янкова

Share
Published by
Красимира Янкова

Recent Posts

Ботев и ЦСКА 1948 с реми в битката за седмото място

Двата отбора не си вкараха гол на "Колежа"...

54 минути ago

Таро прогноза за 6 – 12 май

Ето какво показват таро картите...

2 часа ago

Арх. Здравков: ЦСКА все още няма разрешително за строеж

Жалба бави издаването му за строеж на новия стадион...

3 часа ago

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

4 часа ago
image0 (9K)