Vision Fund носи нови главоболия на Масайоши Сон

Vision Fund носи нови главоболия на Масайоши Сон

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

image0 (9K)

Понижаващите се оценки в листнатото портфолио на Vision Fund на SoftBank Group предвещават още главоболия за главния изпълнителен директор Масайоши Сон, когато групата отчете финансовите си резултати за периода април-юни в понеделник, докато инвеститорите се отдръпват от фирмите на високия растеж, които той предпочита, предава Ройтерс.

Загубата на портфолиото от публични компании на Vision Fund може да надмине 10 млрд. долара, посочва анализаторът от Redex Research Кърк Будри, след спада на компанията за роботика AutoStore Holdings, фирмата за електронна търговия Coupang и фирмата за изкуствен интелект SenseTime Group, чиито книжа загубиха близо половината от стойността си в последния ден на юни.

Въпреки че има ограничена видимост на оценките на портфолиото от частни компании на Vision Fund, отписванията на стойност допринесоха за рекордната загуба от 26 млрд. на фонда, отчетена през май.

Степента на преоценяването беше подчертана, когато шведската компания за разплащания Klarna миналия месец набра капитал при оценка с 85% по-ниска, отколкото при финансирането, водено от SoftBank миналата година.

Отписванията в частното портфолио е малко вероятно да отразяват текущата слабост на оценките на пазара, коментира анализаторът на Jefferies Атул Гоял.

Още по темата

Главният изпълнителен директор Сон инвестира бързо чрез втория Vision Fund, в който има личен дял, но през май обеща да защитава и да управлява разумно разходите предвид пазарните сътресения, предизвикани от нарастващите лихвени проценти и политическата нестабилност.

64-годишният милиардер преди това натрупа лична загуба, залагайки на деривати и публично търгувани акции чрез търговското подразделение SB Northstar, което след това беше закрито.

Усложняващата се несигурност в технологичния конгломерат е свързана и с напускането на редица от доверените хора на Сон. Главният архитект на усилията на SoftBank да инвестира в стартиращи фирми в късен етап на развитие – Раджив Мисра, се оттегли от управлението на Vision Fund 2, за да създаде собствен фонд.

Разходите за застраховки срещу неизпълнение на задълженията на SoftBank и доходността на облигациите остават високи, макар и под върховете от миналия месец, а анализатори коментират ограничените възможности за финансиране на конгломерата предвид слабостта на портфейла.

SoftBank разчита на своя голям и ликвиден дял в компанията за електронна търговия Alibaba Group Holding за финансиране. Досега групата е набрала 22 млрд. долара, използвайки акциите, писа Financial Times.

Конгломератът се насочва към първичното публично предлагане на дизайнера на чипове Arm в Съединените щати след провала на продажбата му на Nvidia, но анализатори поставят под въпрос перспективите пред листването.

SoftBank започна обратно изкупуване на акции за 1 трлн. йени през миналия ноември, подкрепяйки акциите, които загубиха половината от стойността си от върховете, достигнати през март 2021 г., но използва над 60% от капитала до края на юни. 

https://www.investor.bg/….

(Visited 16 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!