Всяко домашно куче вече ще трябва да е с микрочип

Задължително ще се поставя микрочип на всяко куче, което се регистрира от стопанина му. Досега след регистрация на домашния любимец при ветеринарния лекар, кучето можеше или да бъде татуирано, или да му бъде поставен микрочип.

С приетите от парламента промени, се прави голяма крачка напред смята Явор Гечев от фондация „Четири лапи“. „Татуировката има много недостатъци. Един от тях е, че избледнява с времето, а вторият и основен недостатък е, че няма унифицирана система за данните, които трябва да съдържа една татуировка и съответно не може да бъде въведена в базата данни на националната система на Агенцията за безопасност на храните“, добави той.

Микрочипът съдържа уникален идентификационен код, който на практика е индивидуалният номер на кучето. След поставянето му ветеринарният лекар трябва да въведе данните в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните.

„Микрочипът вече е задължителен при кучетата и конете при идентификация. За котките например не е задължителен, освен ако животното не бъде транспортирано в друг град. Вървим в правилната посока. Трябва да има идентификация, да се направи връзка между всяко едно животно и собственика, особено когато става въпрос за изоставени и изгубени кучета“, каза още Гечев.

Около 40 лева ще е цената на задължителния микрочип.


image0 (9K)