Яйлата – преплитане на хилядолетия, легенди и пробуждане на юлското слънце

[ad id=“225664″]

Между Шабла и Каварна се намира местността Яйлата известна като Камен бряг. На това място Добруджанското плато е разчленено на тераси. Така са се оформили няколко заливчета, обградени от каменни блокове и зеленина. Точно на такава приморска тераса се намира тази местност, обявена за археологически резерват, защото тук са открити тракийски некропол и праисторически пещерни жилища. Може да се тръгне в две посоки. Едната е наречена Малката Яйла и пътека ви отвежда близо до морето, където пещерите във високата част на свлачищата, са били приспособени за живеене.Това са малки обиталища, в които е воден първобитен живот.
Голямата Яйла е мястото, където се намира древният тракийски некропол с двукамерните гробници от II- ри век.

image0 (9K)

Едната от пещерите е доста дълбока и има кръгъл отвор на тавана, който вероятно е служил за отвеждане на дима.

[ad id=“263680″]

[ad id=“236993″]

Пътека ще ви отведе и до крепостна стена, край която са открити останки от каменни корита и преси за грозде. Тези земи са обитавани от траки, гърци, римляни, славяни и прабългари, които отдавали тук почести на своите богове. Освен с многобройните останки от древни цивилизации, тези степни места пленяват и с великолепието на своята флора и фауна. Скалите са огласяни от редки видове птици – корморани, папуняци, дъждосвирци, бухали и др. В скалните пукнатини на крепостните стени се крият влечуги, а храстите, божурите и смокиновите дървета край пътеките са великолепна украса на този див, своеобразен кът на тишина и спокойствие, който кара да заработи всяко човешко въображение.

[ad id=“236999″]

Скална църква “Св. Св. Константин и Елена” – помещава се в пещера с три отделения последното от които с отдушник. По стените на помещенията са изсечени многобройни кръстове и прабългарски рунически знаци. Вероятно през ранното Средновековие пещерата е използвана като църква. Многовековна традиция е местното население да празнува деня на Свети Константин и Елена точно в пещерата.

Там има 101 пещери-жилища картотекирани до сега. Откритите в някои от тях каменни оръдия на труда фиксират човешко присъствие тук от V хил. пр.н.е.

Последни сведения за тяхното използване са от късното Средновековие и вероятно са били обитавани от монаси.

Винарната от ІV в.пр.н.е. използвана вероятно от траките.

[ad id=“237001″]

Легендата разказва, че на скалистия бряг намира спасение римският поет Овидий. Приятелите му го измъкват с кораб от древния Томи, днешния румънски град Констанца, където го изпраща на заточение император Август. В пещерния град руни, кръстове и каменни икони пък пазят следи от прабългарите.

През лятото на живописното място лови снимки и приключенската лятна фотоакадемия. От Яйлата са запечатани кадри и в американския екшън „Снайперист 5“ с участието на Том Беринджър. Зададе ли се есента художници опъват стативи на пленера „Вятър – море“. После, с идването на зимата, се пробужда мечтата за първото юлско слънце.

[ad id=“238430″]

(Visited 77 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!