За добрите гуми

Когато зимата е вече към своя край и термометърът показва температури над 5 градуса е време да се замислите за нови гуми. Гумите са едни от най-важните компоненти на всеки автомобил, като осигуряват достатъчна сигурност на пътя.

Един от най-големите хитове в последните години, що се отнася до автомобилните компоненти, са „всесезонните” гуми. Няма нищо по-добро от гуми, които не трябва да сменяте, съобразно сезона и да се съобразявате със състоянието на пътищата.

За да се направят, обаче, „всесезонни” гуми, производителите трябва да направят определени компромиси в конструкцията и каучуковата смес на продуктите си. Съобразно своето представяне на пътя гумите се делят на 7 основни класа – от клас А до клас G. Разделението са прави, съобразно тяхното сцепление на мокър път и по отношение на разхода на гориво на автомобилите. При най-добрите гуми, клас А, разходът на гориво е напълно възможно да не премине границата от 7 процента.

Разделението на гумите по тяхното сцепление на пътя се прави, съобразно спирачния път на автомобила при мокра настилка. Шумът, причинен от силното въртене на гумите е една от причините за голямото шумово замърсяване в градовете. Класацията на гумите, по отношение на шума, се извършва при преминаване на автомобила с 80 км./ч. в децибели.

И все пак съществуват гуми, които поддържат качество на по-висока цена. Гумите, поради своето предназначение са прекалено важни за всеки автомобил, за да се прави компромис с качеството. Именно затова специалистите препоръчват да се купуват по-качествени гуми, въпреки, че цената им може да е по-висока.

Във всички случаи изборът на по-евтини гуми, предполага и по-ниска степен на сигурност на пътя. Не трябва да се пренебрегва себестойността и на монтажа на гумите. Понякога разликите, определени от различните автосервизи достига до 50 процента. За предпочитане е да се поставят оригинални гуми на автомобилите, предвид големия процента на нискокачествени авточасти, които се предлагат на пазара.

 

Източник: http://коли.ехо.com


image0 (9K)