За живеещите в чужбина: Как да се върнете в България за празниците?

Информация за всички, които планират да се приберат в България за празниците.

Краят на декември е времето, в което повечето от хората, живеещи в чужбина се завръщат у дома за да прекарат празничните дни със своите семействата си.

Повечето европейски страни са в извънредно положение от месеци. Авиокомпаниите са свели до минимум полетите и дори успелите да си купят билет не могат да разчитат, че полетът няма да бъде отменен дни или дори часове преди пътуването. Ако обаче въпреки всичко сте решили да се приберете в България за празниците, ето няколко препоръки.

Проверете дали имате право да пътувате

От 1 декември е в сила временна забрана за влизане в България, която гласи следното: „Временно се забранява влизането у нас на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.“

Много по-важно обаче е да знаете за кого не важи забраната. Всички български граждани имат право да се приберат в България, добре дошли са и гражданите на държави – членки на ЕС и Шенген – за тях също няма никакви ограничения, както и за влизащите от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, ОАЕ, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел, Кувейт, Беларус и Турция. За всички останали се иска отрицателен PCR. Подробности ще намерите на страницата на МВнР.

Важно е да знаете как стоят нещата и в държавата, от която тръгвате. В Испания например има ограничения на мобилността между селищата в почти всички провинции. Тоест, ако излитате от Барселона, но сте от Андалусия, трябва да пътувате между провинции. Самолетният билет до България би бил достатъчно основание да ви пуснат да се придвижите, но е добре да се консултирате с местните власти за условията.

Купуване на билет

В момента „България еър“ е най-надеждният авиопревозвач, тъй като полетите им, макар и доста разредени, са планирани от месеци и не се отменят от ден за ден. Поне засега.

„Уиз еър“ е по-рисков вариант. Компанията анулира полетите си съобразно промяната в ситуацията в държавите, до които лети. Планираните полети от всички испански летища до София бяха отменени, когато през ноември бяха обявени новите мерки и частичният локдаун. През летните месеци компанията също отменяше полети, и то без почти никакво предизвестие. При канселиране компанията предлага алтернативна дата за пътуване, опция за връщане на сумата или ваучер. Ако изберете ваучер, той ще е на стойност 120% от стойността на билета.

„Райън еър“ все още осъществява полети до София от повечето европейски дестинации на промоционални цени.

Нискотарифните компании предлагат допълнителна застраховка, която, въпреки че носи името „Ковид“, не покрива стойността на билета, ако той бъде анулиран от клиента по повод заразяване с ковид или каквито и да било други затруднения, възникнали във връзка с вируса. Ако се окажете под карантина, застраховката също не компенсира нищо.

Здрави и безопасни

През първите месеци на ковид кризата мнозина наши сънародници се върнаха в България с облекчение, тъй като ситуацията в повечето европейски страни беше доста по-сериозна (поне по официални данни) от тази у нас. За няколко месеца обаче България от спасение и място за безпрепятствено обикаляне по заведения и магазини се превърна в най-червената зона на Европа, с мрачни статистики и лоши новини.

Към момента, дори след въвеждането на по-строги мерки през ноември, България все още не изисква отрицателен тест от пристигащите от голям брой държави и няма строго изискване за 14-дневна карантина.

И понеже отговорността към собственото и общественото здраве е най-вече в собствените ни ръце, ако планирате да се приберете за празниците, има няколко неща, които е добре да направите, за да предпазите себе си и своите близки. Преди заминаване си направете тест (PCR или антиген) за COVID. Въпреки че съществува риск да се заразите и по време на пътуването, добре е да имате направен тест в страната, от която тръгвате. Някои европейски държави, например Франция, тестват безплатно, а резултатите излизат до 72 часа със SMS известие.

Краят на ваканцията

Дори да сте успели благополучно да се приберете в България за Коледа и да прекарате празниците безгрижно, ще дойде и моментът да отпътувате отново, ако домът ви вече не е в България.

Някои европейски държави имат забрана за влизане в страната, и то доста по-строга от тази в България. Може да ви бъде отказано влизане в страната, освен ако нямате адресна регистрация (Германия например). Други държави изискват негативен COVID-19 тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната. Такъв е случаят с Испания. Тъй като условията непрекъснато се променят, консултирайте се с посолствата и следете информацията на Re-open EU, пише Капитал.

(Visited 14 times, 1 visits today)