Френската полиция забрани протестите на „жълтите жилетки“ на „Шанз Елизе“

Полицията в Париж обяви, че движението на „жълтите жилетки“ няма да бъде допуснато да протестира на емблематичния булевард „Шанз Елизе“, предават „Франс прес“ и агенция „Фокус“. Протестиращите няма да бъдат допуснати и на улиците около Триумфалната арка, както и в няколко прилежащи района, включително президентския дворец и парламента.

В началото на седмицата правителството на Франция обяви, че планира нови мерки за сигурност след последните погроми на протестиращите „жълти жилетки“ на емблематичния булевард „Шанз Елизе“ в центъра на Париж.

От пресслужбата на премиера Едуар Филип заявиха, че последният протест е доказал, че настоящите мерки за сигурност са „недостатъчни“.

„Изводът е, че премиерът ще представи на пред президента мерки, необходими за адаптиране на позицията на силите за сигурност, за да могат те да действат твърдо по всяко време“, се казва в изявлението.

По-рано стана известно, че властите ангажират армията за охрана на обществените сгради, позволявайки на полицията да се съсредоточи върху справянето с „жълтите жилетки“ в случай на подновяване на насилието в Париж и други градове.

Беше обявено отделно, че премиерът Едуард Филип е решил да отложи планирано пътуване в чужбина до Френска Гвиана през уикенда, за да бъде на разположение у дома.

Миналата събота повече от 5 000 полицаи не успяха да попречат на стотици протестиращи да предизвикат безредици по Шанз-Елизе, като изгориха и разграбиха над 100 търговски обекти в размирици, продължили повече от седем часа.

Говорителят на правителството Бенджамин Гриву заяви по-рано, че войските ще бъдат преразпределени от антитерористичната операция „Сантинел“, която патрулира по улиците и защитава летища, гари, места за поклонение и други места.

Това ще позволи на полицейските сили да „се концентрират върху контрола на протестиращите, заедно с поддържането на закона и реда“, каза той.

След съботните безредици правителството уволни шефа на полицията в Париж Мишел Делпуе.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.