Заменят винетките с нова електронна система, който пътува повече, ще плаща повече

Електронни винетки ще заменят хартиените стикери при леките коли, а за тежкотоварните автомобили ще бъде въведена тол такса за изминато разстояние. Плановете на правителството са новата система да влезе в сила от 2017 г. Не се предвижда поскъпване на винетката през следващата година. Това стана ясно по време на срещата на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда в Златни пясъци.

Ще бъде променена системата за заплащане на пътна такса и винетките ще бъдат заменени от модерна електронна система за справедливо плащане, като най-много ще плаща този, който най-много пътува, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Леките автомобили ще продължат да плащат пътни такси по винетната система за изминато време, но потребителите ще бъдат облекчени чрез електронни винетки, поясни Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Електронните винетки ще се купуват по електронен път и ще заменят сегашните хартиени стикери по предните стъкла на автомобилите, допълни Лазаров.

Добрият опит по отношение на заплащането на пътните такси е от значение за България, тъй като предстои през 2017 година да се въведе заплащане за изминато разстояние за товарните автомобили – т. нар. тол такси.


image0 (9K)