Заралия ли е Димитър Заралията?

Село Знаменосец се намира на около 30 югоизточно от Стара Загора и на 3 от Раднево.

Селището е наречено така, заради Димитър Николов – Заралията. Той бил знаменосец на четата на Хаджи Димитър. В селото има негов паметник.

Сведенията за него са оскъдни и противоречиви.

Митьо Седев от село Знаменосец е написал книгата „Димитър Заралията“, издадена през 1968 година.

Според него Димитър Николов е роден през 1832 година в село Карабурун (сега Знаменосец).

[ad id=“263680″]

Известен е с прякора Коджа Ибрахим. Убит е в околността Агликина поляна, близо до Сливен на 6 август 1868 година.

Според Зина Маркова, автор на „Четата от 1868 година“ Димитър Николов Стойнов е роден през 1833 година в Карабурун. След преминаването на четата на Хаджи Димитър в България, Димитър Николов е тежко ранен и взет в плен. Обесен е малко по-късно във Велико Търново.

[ad id=“225664″]

Според повечето източници прозвището Заралията идва от факта, че Димитър бил от Старозагорско. Според голяма част от възрастните хора в областта, наименованието „заралии“ винаги се е ползвало единствено за жителите на Стара Загора.

Възниква въпросът: Старозагорец ли е Димитър Заралията?

Нашият екип се свърза с възрастни жители на село Знаменосец и потърси тяхното становище по въпроса.

Диньо Добрев: „Напълно съм сигурен, че Димитър Николов е от нашето село. В никакъв случай не е от Стара Загора. Родът му е от Тенчев-Желевите, но от тях вече са останали 1-2 души“.

Танка Вълкова: „От Знаменосец е -така съм чувала от по-възрастните хора на времето. Името „Заралията“ идва не от Стара Загора, а съкратено от Захаралията – така са наричали“.

Янка Колева: „Като дете съм чувала от баба ми, че Димитър не е бил от нашето село. Като се има предвид, че прякорът му е Заралията най-вероятно е бил от Стара Загора“.

Заралия ли е Димитър Заралията? Дали някога ще разберем?


image0 (9K)