ЗАРАТА в Истанбул: Три от 1001 нощи

Ако сте усетили лек дефицит в информационния поток от 21 април вечерта до 24 април, приемете извиненията ни, но екипът на ЗАРАТА бе в Истанбул. Оставихме само един дежурен – кореспондента ни от София Пламен Пенчев. Изживяхме и то страхотно наградата ни за надвишените 50 000 посетители за ден. Възползвахме се максимално от подарената ни екскурзия, включваща и всички разноски по посещения, плаване и вечеря на яхта, хотел… Така че вече сме на линия, заредени и отпочинали. Смятаме да постигнем достатъчно скоро и следващата поставена ни задача, за да отскочим до Дубай, пак на разноски на собствениците. Помагайте, скъпи читатели, а ние ще ви се отблагодарим с добра работа и репортажи от посетените места.

Истанбул ни посрещна слънчево усмихнат с 29-те си градуса. Хвърлихме багажа рано сутринта в хотела и веднага потеглихме първо на панорамна обиколка с автобус. Пресякохме по невероятните мостове над Босфора до азиатската част и заснехме за вас най-новото съоръжение, което се строи – поредният огромен и много красив мост, свързващ Европа и Азия в този чуден град. Не пропуснахме и да се снимаме в Азия – ама ни е страхотен екипът, нали?!

Естествено, „Света София“ бе на първо място сред забележителностите, които посетихме в центъра на 20-милионния град. Между другото той е дълъг 190 км, така че едва ли сме успели да видим и 20% от него. „Света София“ е свързана с българската история така, както историята ни с тази на Константинопол, чиито крепостни стени и до днес пазят атмосферата на древното величие, а подземните водохранилища – един уникално красив и неземен свят, функционирата така, както и през 4-6 век.

Днешният Истанбул е съвременен, изключително чист град – съчетание на класически сгради и небостъргачи, на жилищни квартали с по няколко нива и асансьори между тях и индустриални зони. Заради рестрикциите относно старите автомобили, такива много трудно можеш да видиш. На пръсти преброихме няколко коли на повече от 10 години. 23-ти април е национален празник на Турция – на тази дата през 1920 г. е свикано първото Великото народно събрание в южната ни съседка.  По предложение на Мустафа Кемал Ататюрк, денят е отреден и за почит към децата като чисти души и носители на мира. Екскурзоводката ни сподели, че тази година децата са силно разочаровани заради липсата на ваканция по повод празника – падна се в събота, когато и без друго почиват. Що се отнася до великия създател на светската държава Ататюрк – непрекъснато чувахме по-кратки или по-подробни версии за великата им любов с дъщерята на българския генерал Стилиян Ковачев – Димитрина. Генералът отказва да даде ръката на дъщеря си на турския водач, но и двамата до смъртта си пазят спомена и чувствата един към друг.

Няколко неща трябва да им се признаят на комшиите. Първото е, че са страхотни кулинари. Трудно можеш да опиташ толкова много невероятни гозби, салати и десерти, колкото в малките заведения в закътаните улички за готвена на място храна. При това в менюто ястията са посочени и на български, освен на още 4-5 европейски езика. Всеки втори търговец или съдържател на кръчмичка поне малко поназнайва български, а срещнахме и такива, които владеят езика ни не по-зле от нас и то при положение, че не са от изселниците. Според турците е въпрос на професионализъм да можеш да кажеш поне по няколко основни неща на езика на госта, от който си изкарваш хляба.

Нощната разходка из Истанбул, особено след обилната вечеря – а тя винаги е обилна, защото искаш да опиташ от всичко, е направо задължителна.  Като бонус винаги получаваш чаша прекрасен чай или не по-малко прекрасно турско кафе – каквото пожелаеш.

Най-много снимки сме приготвили за вас от посещението ни в Аквариума – един от най-големите в Европа. Богатството на видове е уникално. Експозицията е замислена и изпълнена с много фантазия. Водолази, отговарящи за почистването, непрекъснато вършат работата си за огромна изненада на посетителите, който приемат веселите им поздрави с помахване през стъклата като част от атракцията. Водолазите са както мъже, така и жени.

 

Ето малко късче от Водния свят, в който се озовахме:

Как да не разкажем и за едно от най-вълнуващите преживявания – плаването с яхтата „Ориент“ и вечерята на нея. Приказно! Нощ от приказките на Шехаризада. Красивото крайбрежие – древност и модерен свят, съжителстващи като частици от пъзел на съществуването като такова. А на борда на яхтата – гости от десетки нации: от нова Зенландия и ЮАР, до Иран, Ирак, Пакистан, Европа, Индия… На съседни маси бяха народи, враждуващи от десетилетия. Пред всяка група бе поставен националният флаг. Нашата група с трибагреника ни, бяхме на централната маса точно до сцената на изумителното вечерно шоу. Водещият представи с по няколко думички народът пред всеки флаг с добро, а комшиите – т.е. ние, бяхме специално приветствани, защото комшията и за добро, и за зло е по-важен и от близките. Всички приветствахме един друг. След минути бяха забравени междудържавни вражди и спорове. Всички заедно се смеехме, вечеряхме, танцувахме – мюсюлмани, християни, индуси… Танците от ориенталски, до европейски и кавказки, обичаите – от кючек до турска сватба, мятането на ножове по малка квадратна дъска върху корема на момиче… Закачките на артистичните и много красиви танцьорки… Няма как да се разкаже такава нощ заради създаденото от водещия усещане за близост, за човечност. Разликите се загубиха някъде в симпатията, намерения общ език, разменените усмивки, ръкопляскания за всяка интересна изява и всяко представяне. В края на вечерта обобщението на уникалния „домакин“ на вечерта: „Ето, значи можем да живеем заедно. Тази нощ, тази яхта бе частица от свят на десетки народи, при това на мирен и добър свят“. Ех, ако можеше този модел да порасне до размера на Земята ни! Благодарим ви, за празника и приключението, които ни подарихте с лоялността си, наши рекламодатели и читатели! ЗАРАТА ще работи за всички вас още по-отдадено.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Share
Published by
Живка Кехайова

Recent Posts

За Великден: МВР залови 38 пияни и 12 дрогирани шофьори

Проверени са 11 054 моторни превозни средства...

2 минути ago

7 употреби на портокаловите кори

За прогонване на насекоми от дома...

23 минути ago

Христос Воскресе! Какво ни пожелаха политиците?

Въпреки раздорите те показаха единност...

41 минути ago

Слънчево за Гергьовден, градусите достигат до 26°

Следобед на отделни места в Западна България ще превали...

един час ago

Полицията в Пазарджик с проблем: Къде да съхранява отнетите коли

Скоро капацитетът на служебните полицейски паркинги в областта ще се изчерпа...

2 часа ago

Къде живеят най-много милиардери?

Бернар Арно и Илън Мъск са начело в различните класации...

3 часа ago
image0 (9K)