ЗАЩО ЧЕРНИЯТ ХУМОР НА ДОКТОРИТЕ ЧЕСТО СПАСЯВА ЖИВОТ

Днес в сайтове и фейсбук-групи надълго и нашироко обсъждат съдържанието в официалната фейсбук страница  на АГ – комплекса към МБАЛ „Ст. Киркович“, Стара Загора. https://www.facebook.com/AGStaraZagora

Честно казано, за пръв път попадам на тази страница, просто защото не ми се е налагало. И – да, това не е типичната страница на болница. В нея изобилства от типичен лекарски хумор, откровени послания и директен подход. За част от хората – дори просташки.

Мен лично ме шокира най-вече една от последните снимки /не тази от публикацията/ – на операция, дори не я разгледах обстойно, защото само като погледна кръв и ми се подкосяват краката. Но пък в крайна сметка

в страница на болница не би трябвало

да очаквам да видя снимки на парфюми.

Текстът към снимката всъщност е онова, което предизвика възмущението на старозагорци  – „Доц.Трифонов, Д-р Мангърова и Д-р Танчева в поредното спасяване на живота на циганка с N-раждане, напречно положение на плода, предруптурно състояние на матката,с тежка пневмония и 42 градуса телесна температура… Освен всичко беше яла някакви гадости което наложи да отваряме червото да се убедим,че не е глътнала джобен часовник…Ситуацията,разбира се развива в 4 часа сутринта Събота срещу Неделя…“

Да, не би трябвало лекарите да се превръщат в социални съдници. Не трябва. Обаче са принудени, всички знаем защо и как се случи това в последните години. Но това е друга тема.

Имали били черен хумор? Ами всички доктори имат черен хумор.

И доктор Хаус има черен хумор, а е най-добрият.

Какъв щеше да бъде вашият, ако по цял ден се борехте със смъртта?

Лично аз изпитвам ужас от фалшиво любезни доктори и им нямам никакво доверие. Дори наскоро за пръв път през живота си претърпях операция и въпреки, че бях гипс, положението моментално се оправи, след като чух първия мръсен виц от доктора ми.

Дълбоко уважавам труда на лекарите и за мен по-важна професия от тяхната няма. И изобщо не ми пука какви вицове ще си пускат на стената и какви постинги ще публикуват.

Ако са добри доктори,

ако си вършат съвестно работата –

не ми дреме какви са речника и обноските им,

те са грижа на други хора.

Преди точно 12 години един прехвален, много скъп, много лъскав и любезен доктор обяви, че имам рак и ми насрочи час за биопсия. Моментално издирих най-добрият по специалността, за когото моите приятели и познати бяха чували. Оказа се намръщен темерут, но ненадминат в професията си и в отношението си към нея. Нямаше ми нищо, оказа се, че се касае за голяма лекарска грешка и некомпетентна диагноза.  Та ако не беше мрачният тип, сега щях да викам БУУУУУ от отвъдното, вместо да ви занимавам тук с глупости.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Share
Published by
Живка Кехайова

Recent Posts

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

25 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

33 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

35 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

38 минути ago

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

2 часа ago

Костадин Ангелов: Рано е да говорим за коалиции

Зрелите формации говорятслед изборите...

2 часа ago
image0 (9K)