Защо името на Марко Тотев е символ за лош късмет?

[ad id=“225664″]

Името на търновския адвокат Марко Тотев у нас е нарицателно за човек, който каквото и да направи, няма късмет и всичко се проваля.
При раздаване на картите в една игра той събрал кент флош роял, което се случва изключително рядко. И точно в този момент покрай кафенето минала траурна процесия. Карточиграчите излезли навън и когато се върнали, картите били разбъркани. Този свой „мал шанс“ Марко Тотев не успял да преглътне до края на живота си.

[ad id=“263680″]

Марко Тотев е български общественик, роден през 1858 г. във Велико Търново. Той е началник на канцеларията на руския губернатор в Търново, съдия в Търново, инспектор към Министерство на правосъдието, депутат в Четвъртото народно събрание през 1893 г. и окръжен управител на град Бургас през 1900 г. Марко Тотев е блестящ адвокат и няма нито едно загубено дело, като стихията му са гражданските дела. Негови пледоарии дълги години са еталон за блестяща защита за студентите в Юридическия факултет на Софийския университет. В търновския адвокатски регистър от 1895 г. под № 1 е вписано името на Марко Тотев. Заради изключителната му компетентност е поканен от представители на международната параходна компания „Холанд Америка“ да защитава интересите на компанията в България.

[ad id=“236999″]

Като единствен син завършва пети клас — най-високото за времето си образование във Велико Търново. Става писар в съда. Поради отличните си делови качества е назначен за секретар на руския губернатор на Търново, където се отличава със своята начетеност. Завършва право и започва като мирови съдия в горнооряховското село Паскалевец. Става инспектор към новосъздаденото Министерство на правосъдието, член на Ловешкия и Търновския окръжен съд. Членува в Стамболовата партия и е редовен оратор на събранията ѝ в Търново.

[ad id=“225664″]

Известен е с перфекционизма и педантичността си относно работата. Дори осъжда тогавашното народно събрание заради една буква: буквата „й“ в закона за обезщетяване на учителите не била изписана правилно и това променяло смисъла.

Въпреки забележителния му живот, в българския език името му е станало нарицателно за лош късмет и несполука, поради липсата му на късмет при игра на покер.

(Visited 6 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!