5 причини, поради които не можете да спите добре

Много от нас знаят от първа ръка колко досадно е безсънието, колко е трудно, когато цяла нощ се въртим и не можем да заспим. Всички разбираме колко важен е здравият сън за доброто здраве. Понякога обаче лежим в леглото дълго време без сън, а на сутринта не се чувстваме отпочинали. Оказва се, че някои наши на пръв поглед невинни навици могат да попречат на здравия сън. И отказването от кафе през нощта няма да помогне. Ето няколко възможни причини:
1. Имате килими в спалнята си


Килимът може да добави стил към вашата спалня и да я направи уютна. Той обаче абсорбира прах и това може да доведе до алергична реакция, която се проявява под формата на кашлица, хрема или затруднено дишане. Тези симптоми пречат на нормалния сън. Ако не можете да си представите къща без килими, изберете малки, които не събират много прах. Освен това се почистват по-лесно.
2. Вие сте на диета без млечни продукти

image0 (9K)


За някои хора избягването на мляко може да бъде полезно. Въпреки това, пълното изключване на млечните продукти от вашата диета може да попречи на качествения сън през нощта. Млякото е чудесен източник на мелатонин, важен хормон, който сигнализира на мозъка, че е време за лягане. Мелатонинът често се използва за лечение на безсъние и ако не ви се приемат лекарства, опитайте да изпиете чаша топло мляко през нощта.
3. Пускате парното


Когато навън е студено, искаме да се покрием с топло одеяло и да включим парното. Но за да се събудите отпочинали, е по-добре да спите в хладна стая. Проучванията показват, че спим по-добре при по-ниски температури и това влияе на съня ни дори повече от външния шум.
4. Позволявате си късни хапвания


Когато се чувстваме много уморени в края на деня, понякога имаме желание да хапнем нещо сладко точно преди лягане. Късното хранене може да повлияе на качеството на съня ви и да ви накара да се чувствате по-малко отпочинали сутрин. Това не означава, че трябва да си лягате гладни. Просто вечеряйте четири часа преди лягане: това ще ви помогне да заспите по-бързо.
5. Вземате горещ душ преди лягане


Нищо не може да сравни релаксиращия ефект на горещ душ. Но ако го приемате точно преди лягане, това може да ви попречи да получите добър нощен сън. Когато тялото ни започне да се подготвя за почивка, температурата му спада. Горещият душ го увеличава, а това обърква тялото ни.

Превод: Зарата

(Visited 90 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!