Categories: История

Защо район в Стара Загора се нарича „Пиперка“?

През 1923 година е основана първата южнобългарска консервна фабрика „Пиперка”. Тя е била кооперация на 22-ма градинари-зеленчукопроизводители с основна дейност консервиране на плодове и зеленчуци.

[ad id=“225664″]

 

По-късно фабриката прави първите опити за консервиране на месо и готови месни ястия. Стари граждани разказваха, че всичко в района ѝ е било затрупано с готова продукция и пресни зеленчуци и плодове. На изток от нея не е имало помен от парк, а още по-нататък е било бахчи/така старозагорци казваха на земята, засадена със зеленчуци/.
От 60-те години на миналия век вече помним сградата, където е била консервната фабрика, реконструирана като градска баня. Там е имало кладенец с голям дебит на вода, използвана първо във фабриката, после и в банята. Ако са ви водили като деца на баня сигурно си спомняте удоволствието, излизайки от къпалнята, да влезете в сладкарницата на ъгъла, да ви купят шише лимонада и една обикновена вафла…
А като деца се радвахме на градинката и играехме в нея, макар алеите да бяха насипани с чакъл. Детската площадка беше обособена. Имаше люлки, железен мост и незабравимия жираф с дупки за катерене, който си стоеше там до скоро и поколения деца вкарваха крачета в тях, за видят света от високо.

1978 година
2015 година

По-възрастните жители в квартала сигурно помнят паметника на партийния функционер Вълчо Петров. През 1929 година той е бил Секретар на Окръжния комитет на БКП.
Сега, след толкова години, „Пиперка“ в своите няколко трансформации отдавна не съществува, но в цяла Стара Загора всички знаят мястото с това име. Ако се качиш на такси не е нужно да казваш улица и точен адрес. Достатъчно е само да дадеш отправна точка „Пиперка“ и ще бъдеш надлежно транспортиран. Вероятно много малко старозагорци знаят, че тази градинка се казваше „Доша Николова“, а сега е с новото име „Свети Игнатий Старозагорски“.

[ad id=“236993″]

А щом решите да тръгнете за някъде с група, кое е най-доброто място за сборна среща? – естествено, вече знаете къде…

Красимира Янкова

Recent Posts

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

един час ago

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

един час ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

един час ago

Великденското завръщане: Тежък трафик по магистралите с леки инциденти

Няколко леки катастрофи има на АМ "Тракия"...

2 часа ago

Кой ще победи на 100 м – Мбапе или Юсейн Болт?

Спринтьорът хвърли ръкавицата към футболиста на ПСЖ...

3 часа ago

Кой доносник, кой борец… Петков семейно на плажа Корал

Направи и няколко намека по последния скандал...

3 часа ago
image0 (9K)